Ga naar de inhoud
Boos en verdrietig

Kita's auto brandde uit tijdens rellen: 'Ik mocht niet eens gaan kijken'

De rode Suzuki Alto van Kita, een paar weken geleden. Beeld © Privébeeld

Terwijl ze op de bank televisie lag te kijken, brandde de auto van Kita gisteravond uit tijdens de rellen in Amsterdam-West. "Vanwege de avondklok mocht ik niet naar buiten en ik weet dus nog niet eens hoeveel schade er is. Maar als mijn trouwe auto total loss blijkt, ga ik wel een traantje laten."

In verschillende steden lieten relschoppers gisteravond een spoor van vernielingen na. Er werden bushokjes vernield, winkels geplunderd en auto's in brand gestoken. Eén van die auto's was de rode Suzuki Alto van Kita, die bij haar om de hoek geparkeerd stond.

'Níet aan rellen denken'

"Ik wilde gisteravond even níet aan de rellen denken", vertelt Kita, die nog altijd behoorlijk van slag is van wat er is gebeurd. "Dus ik besloot een leuke film te gaan kijken."

Thuisbezorgd.nl
Lees ook:
Thuisbezorgd.nl haalt koeriers van straat in verschillende steden

Ze woont in Amsterdam-West, waar een aantal relschoppers gisteravond ook huishield. Aan het begin van de avond was het echter nog rustig. "Een vriendin belde vanuit Amsterdam-Oost en vertelde dat het daar een puinhoop op straat was", vertelt Kita. "Hier was toen nog niets aan de hand."

Politie voor de deur

Even later stond er ineens politie voor de deur. En ze hoorde brandweersirenes naderen. "Agenten waren op zoek naar de eigenaar van een rode Suzuki Alto die om de hoek geparkeerd stond", vertelt Kita. "Nou, dat was ik dus."

De agenten vroegen om de sleutels, omdat de wagen in brand zou staan. "De politie rende vervolgens met mijn sleutel weg en zei dat de brandweer onderweg was", vertelt Kita. 

Van
Lees ook:
Van Geleen tot Zwolle: hier sloeg de vlam gisteravond in de pan

"Agenten hebben hun brandblussers op mijn auto leeggespoten en ook de brandweer was snel ter plaatse, maar ik weet nog niet hoe het eruitziet", vertelt Kita. De auto is namelijk vanuit haar appartement niet te zien.

WA-verzekering

"Hoe dan ook is het oneerlijk", vertelt ze. "Want relschoppers richten schade aan en wij blijven zitten met de ellende. Omdat het natuurlijk geen Tesla is, heb ik alleen een WA-verzekering."

Dat betekent niet dat ze niet aan haar auto gehecht is. "Dít was mijn vrijheid", zegt Kita. "Juist in deze coronatijd gebruikte ik de auto vaker dan voorheen, om even naar mijn ouders te gaan of gewoon even de stad uit te rijden."

"Ik ben er écht emotioneel aan gehecht", vervolgt ze. "Bij zonsopgang ga ik meteen checken hoe erg de schade is. Duimen jullie met mij mee? Want dit is echt de leukste auto op aarde."

Ze heeft ook een bericht aan de daders: "Ja, die maatregelen zijn niet leuk. Ik zit ook liever in de kroeg, bios of bij een concert. Maar dat gaat nu even niet", zegt Kita. "En dan kun je wel ramen in gooien, de politie belagen en brand stichten, maar dan ben je niks meer dan een sneue stakker."

Bekijk ook: relschoppers in het hele land in confrontatie met politie

02:39
Het was gisteravond opnieuw onrustig in een aantal plaatsen. Honderden relschoppers raakten slaags met de politie in onder meer Rotterdam-Zuid, Amsterdam, Den Bosch en Haarlem.