'Kap hiermee!'

Tweede Kamer reageert verbijsterd op avondklokrellen: 'Dit doet pijn'

26 januari 2021 02:45 Aangepast: 26 januari 2021 04:11
In Dordrecht was gisteren ook veel politie op de been. Beeld © ANP

Nederlandse politici hebben vol verbijstering gereageerd op de rellen van gisteravond. Of partijen het nou met de avondklok eens zijn of niet, allemaal veroordelen ze het geweld dat gisteren in veel Nederlandse steden te zien was.

In meerdere steden braken gisteravond rellen uit. De politie had er in Rotterdam moeite mee een grote groep jongeren uiteen te drijven die grote schade aanrichtte, maar ook in Den Bosch, Almelo, Zwolle, Geleen, Haarlem en tal van andere steden was het raak.

'Dit is tuig'

"Dit is tuig", zei PVV-leider Geert Wilders, die demissionair premier Mark Rutte opriep het leger in te zetten 'voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt'.

Voor de tweede avond achtereen is het onrustig in een aantal plaatsen. Honderden relschoppers raakten slaags met de politie in onder meer Rotterdam-Zuid, Amsterdam, Den Bosch en Haarlem.

"Dit doet gewoon pijn", twitterde CDA-Kamerlid Wytske Postma. "Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland."

Winkeliers hebben het volgens Postma al zwaar genoeg door de gedwongen sluiting in verband met het coronavirus. "Waanzin dit."

"Vreselijk al die beelden van relschoppers, die een spoor van vernielingen achterlaten", zei 50PLUS-fractievoorzitter Corrie van Brenk. Ook zij wijst erop dat winkeliers het al moeilijk hebben, en wil dat de daders opdraaien voor de schade. "Van journalisten en politie blijf je af", voegde zij daar aan toe.

Naar huis

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu is het, net als Wilders, niet eens met de avondklok. Maar dat is volgens hem nog geen vrijbrief om te rellen met agenten, andermans spullen te vernielen en winkels te plunderen.

Hij roept iedereen op naar huis te gaan en zich aan de regels te houden. "Het maakt geen malle moer uit wat je achtergrond is", schrijft Kuzu.

'Bizar geweld'

VVD-Kamerlid Bente Becker spreekt van 'bizar geweld en plunderingen' in steden in het hele land. "Dit is geen protest, maar je eigen woonplaats slopen ten koste van hulpverleners, winkeliers en agenten. Kap hiermee!"

Bekijk ook: de reactie van premier Mark Rutte op avondklokrellen

Premier Mark Rutte reageerde gisteren al vol afschuw op avondklokrellen. "Elk normaal mens kijkt hier met afschuw naar en je vraagt je af wat deze mensen bezielt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore