Broer kwam om

Geen bewijs: tiener vrijgesproken na fatale woningbrand Nieuwleusen

25 januari 2021 14:12 Aangepast: 25 januari 2021 14:13
Brandweer aan het werk bij de woning in Nieuwleusen

Een 17-jarige jongen uit Nieuwleusen is vrijgesproken voor het veroorzaken van een dodelijke brand in een woning in Nieuwleusen. Daarbij kwam zijn 22-jarige broer om het leven.

Het Openbaar Ministerie was ervan overtuigd dat de tiener verantwoordelijk was voor de fatale brand, maar de rechter ging hier niet in mee.

De brand brak uit in de vroege ochtend van zondag 14 juli 2019 in het ouderlijk huis van de jongens. De ouders wisten te ontkomen, mede doordat de buren alarm sloegen.

Urenlang zoek

De broer, die op zolder sliep, kwam om het leven. De toen 16-jarige verdachte was urenlang vermist, maar dook rond 08.15 uur die ochtend opeens op. De politie sprak meerdere keren met hem en tijdens het onderzoek groeiden de verdenkingen.

De rechtbank in Zwolle acht niet bewezen dat de jongen bij de brand betrokken was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vader ging brandende woning Nieuwleusen nog binnen om zoon te redden'

In de woning zijn drie brandhaarden aangetroffen. Twee doofden uit zichzelf, maar de brand op de zolderkamer was hevig. Vermoedelijk is die brandhaard ontstaan in of bij het bed van de overleden broer.

De verdachte verklaarde dat hij wakker was geschrokken en in paniek de woning had verlaten. Over wat hij deed tot het moment dat hij weer opdook, heeft hij geen herinneringen meer. Het Openbaar Ministerie vermoedde dat hij geheugenverlies veinsde, maar de rechtbank gelooft de verdachte.

Een zwartgeblakerd raam van het huis aan het Zwartewaterland in Nieuwleusen. Een zwartgeblakerd raam van het huis aan het Zwartewaterland in Nieuwleusen.

De oorzaak van de brand is niet vastgesteld. "Dat betekent dat een andere oorzaak dan brandstichting niet uit te sluiten is", zei de rechter. Ook is er volgens de rechtbank geen motief voor brandstichting uit het onderzoek naar voren gekomen.

Tegen de jongen was 2 jaar jeugddetentie waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore