Ga naar de inhoud
Geschrokken door vuurwerk

Gevallen politiepaard krijgt extra rustdag: 'Vroeger was er respect voor dieren'

Het paard schrok van vuurwerk. Beeld © Screenshot uit video.

Het politiepaard en de agent die gistermiddag vielen tijdens de rellen in Eindhoven, maken het goed. Het paard gleed uit en sloeg op hol toen er vuurwerk werd afgestoken. "Dit was een uitzonderlijke situatie", zegt een woordvoerder van de politie.

"Ik kan me voorstellen dat zowel het paard als de ruiter erg zijn geschrokken. Er is vuurwerk naar hen gegooid en dat is dreigend", zegt de woordvoerder. Het paard rende alleen door de stad nadat het was gevallen. 

Extra controle en rustdag

Vandaag worden de paarden die zijn ingezet nog een keer gecontroleerd en krijgen ze extra verzorging. "Als dat allemaal goed is, gaan ze lekker de wei in, krijgen ze een dag extra rust en gaan ze eventueel nog een buitenrit maken." Van de paarden die gisteren in Eindhoven waren, is er geen gewond geraakt.

Rutte
Lees ook:
Rutte over rellen: 'Wat bezielt deze mensen, dit is crimineel geweld'

Het ging gistermiddag helemaal mis in Amsterdam en Eindhoven. In meerdere gemeenten moest de mobiele eenheid (ME) optreden. "Zoveel geweld hebben we in 40 jaar niet gezien", zei de hoofdbestuurder politiebond Koen Simmers tegen Nieuwsuur. Er is inmiddels een grootschalig onderzoek gestart naar de relschoppers.

Paard schrok

In Eindhoven werden politieagenten bekogeld met messen en vuurwerk. Toen er flink vuurwerk afging, schrok het paard dusdanig dat het uitgleed. Op sociale media gingen al snel beelden rond.

Het paard kwam vervolgens in botsing met een oudere mevrouw, liet de politie op Twitter weten. De vrouw, een passant die niets met de rellen te maken had, moest in het ziekenhuis geopereerd worden.  

120 politiepaarden

De bereden politie, oftewel de politie te paard, heeft ongeveer 120 paarden. Ze worden ingezet bij surveillance, acties van de ME – en dus bijvoorbeeld bij rellen – en bij officiële gelegenheden waarbij ze in een tenue deel uitmaken van de stoet.

Politiepaarden moeten aan allerlei eisen voldoen. Zo moet het paard vanaf het begin van de nek gemeten minimaal 1.65 meter groot zijn en het liefst zijn ze tussen de vijf en tien jaar oud zijn. De voorkeur ligt op een ruin, een gecastreerd mannetjespaard.

Bron: politie.nl

Drie
Lees ook:
Drie paarden mishandeld bij demonstratie Museumplein: 'Verschrikkelijk'

Dierenorganisaties riepen vanochtend op om geen dieren meer in te zetten tijdens rellen en oproer. Volgens de organisaties zijn er tal van voorbeelden van geweld tegen dieren in conflictsituaties. Vorige week ging het ook mis bij een demonstratie in Amsterdam. Daar werden vier paarden op het hoofd geslagen met een ploertendoder. Een petitie voor een verbod op het gebruik van politiepaarden heeft sinds vanochtend iets meer dan 1700 handtekeningen gekregen.

'Dieren hebben geen keuze'

"Waar men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek te kunnen opbrengen, zien we bij de recente rellen rondom de coronamaatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt", zegt de woordvoerder van de gezamenlijke organisaties, Erwin Vermeulen. "Waar politiepersoneel kiest voor dit beroep en daarmee accepteert in dergelijke situaties terecht te kunnen komen, hebben de honden en paarden hierin geen keuze."

Bekijk ook: zo ging het er gisteravond aan toe op meerdere plekken in het land

01:20
In Enschede probeerden ze de ruiten van het ziekenhuis in te gooien. Op andere plekken werd brand gesticht, werden vernielingen aangericht en richten de hooligans zich tot de politie.