Ga naar de inhoud
Avondklok

Rutte over rellen: 'Wat bezielt deze mensen, dit is crimineel geweld'

Premier Mark Rutte.

"Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen?" Dat is de reactie van premier Mark Rutte op de rellen van afgelopen weekend. Hij noemde het geweld ontoelaatbaar.

Op verschillende plaatsen in het land was de sfeer gisteravond grimmig. De politie werd aangevallen en relschoppers richtten vernielingen aan. In meerdere gemeenten moest de mobiele eenheid (ME) optreden en in Enschede werd zelfs een ziekenhuis aangevallen. 

Rutte toonde 'groot respect' voor burgemeesters, de politie en journalisten. "De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken", zei hij. En: "Van journalisten blijf je af."

Bekijk hier de reactie van premier Mark Rutte op avondklokrellen

02:13
Bekijk hier de reactie van premier Mark Rutte op avondklokrellen.

'99 procent houdt zich aan de maatregelen'

De rellen die dit weekeinde in verschillende steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt Rutte. Het gaat om 'crimineel geweld' en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld. "Ik ben ervan overtuigd dat 99 procent zich houdt aan de maatregelen."

Op de vraag wat hij gaat doen om soortgelijke rellen de komende dagen te voorkomen, zei de premier: "Als er extra dingen nodig zijn, zullen we dat altijd doen. Maar mijn boodschap van vandaag is een andere: namelijk, dit heeft niks te maken met strijd voor vrijheid. We strijden juist tegen dit virus om die vrijheid terug te krijgen."

Rutte zou het liefst alle maatregelen nu willen intrekken. "Maar dan weet ik wat er gebeurt", zei hij. "Dan krijgen mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen een enorm probleem met de gezondheid. De ziekenhuizen zullen het dan heel erg zwaar krijgen. Het betekent dat weer allerlei operaties moeten worden uitgesteld. Dat is niet acceptabel." 

'Dit zijn criminele acties'

Daarna herhaalde hij opnieuw dat de groep relschoppers uit een 'heel klein groepje mensen' bestaat die 'crimineel gedrag' laat zien. Dat zij dit doen als een soort van vrijheidsstrijd ergerde de premier. Met vrijheid heeft dit niets te maken, zei hij. "Dit zijn gewoon criminele acties."

Haagse Schilderswijk

In de Haagse Schilderswijk kwamen gisteren enkele honderden mensen bij elkaar. De ME veegde de straat schoon. Bekijk hieronder beelden van de onrust.

Brand en vernielingen tijdens rellen, stenen gegooid naar ziekenhuis

01:20
Volgens de politie kwamen er zo'n honderd mensen samen in de Schilderswijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore