'Ik ben woest'

'Ook dit nog', eigenaren vernielde zaken ten einde raad

25 januari 2021 11:36 Aangepast: 25 januari 2021 11:47
De ramen van Pieters kapsalon zijn gesneuveld.

Geplunderde winkels, gesneuvelde ramen. Door de rellen van dit weekend zijn veel ondernemers in meerdere steden geraakt. "Ik ben woest. We hebben het al zo zwaar."

Zijn levenswerk. Kapotgeslagen in één uur, 'door een groep volslagen gestoorden'. Eugène Sloots zegt het wel een paar keer: "Niet te geloven. Echt niet te geloven."

Bakstenen en betonnen blokken

De eigenaar van antiek- en interieurwinkel Haddon Hall in Venlo trof gisteren 'een totale ravage' aan. Er waren bakstenen en blokken beton naar binnen gegooid. "Van die zware, grote dingen, die je met drie, vier man moet tillen", zegt hij. 

Alle ramen sneuvelden, de winkelpui is kapot, de etalage vernield en vervolgens zijn er spullen gestolen. "Ik denk dat de schade aan de ruiten alleen al 40.000 euro is", zegt Eugène. "Ik hoop dat het verzekerd is."

Haddon Hall in Venlo is vernield. Haddon Hall in Venlo is vernield.

Hij zit nu in de auto op weg naar zijn winkel. Vannacht, toen de rust was teruggekeerd, heeft hij de ramen nog snel met houten planken dichtgetimmerd en glas geveegd. 

"Dan sta je daar, in je eentje, met een bezempje. Het is doodstil op straat door die avondklok, de politie is vertrokken en jij blijft achter met een kapotte winkel. Dan voel je je eenzaam."      

Vrij heftig

Richard Ooms heeft een hotel in dezelfde straat als Eugène. Ook hij snelde zich gisteravond, zodra hij hoorde van de rellen, naar zijn zaak. Wat hij er aantrof, was 'vrij heftig'.

"Ik kon er alleen via een omweg, een achteringang, komen", vertelt hij. "Er waren vijf ramen stuk, gelukkig hebben ze dubbelglas, dus ze beschermden ons nog wel. We hebben alle deuren op slot gedaan en ik dacht: als ze binnenkomen, gaan wij via de achteruitgang weg."

Richard was niet bang - hij is niet zo bang aangelegd - maar wel woest. Als hij een volgende keer signalen krijgt dat het weer onrustig wordt in Venlo, onderneemt hij zelf actie. "Dan zet ik er zelf beveiligers neer", zegt Richard stellig. "Ons hotel heeft het al zo zwaar nu. Vandalisme kunnen we er niet bij hebben."

Een foto van het hotel van binnenuit. Een foto van het hotel van binnenuit.

In Eindhoven waren ook rellen. Kapper Pieter van de Vondervoort zat gisteravond thuis gespannen naar de beelden te kijken van de onrust in 'zijn' stad. Hij zag dat er winkels geplunderd werden, ramen ingegooid, en vreesde voor zijn eigen kapperszaak, die bij het station van Eindhoven zit. 

Schade

Die vrees bleek terecht. "Via een kennis hoorde ik dat bij mij ramen gesneuveld waren", vertelt hij. "Ik wilde er per se heen om te kijken hoe groot de schade was."

Maar het was toen 20.00 uur, Pieter woont net buiten Eindhoven, dus hij zou nooit voor de avondklok weer thuis zijn. "Ik heb de politie gebeld, toestemming gekregen en toen ben ik in mijn auto gestapt."

De voordeur van Pieters kapsalon. De voordeur van Pieters kapsalon.

Hij trof zijn kapperszaak 'redelijk gehavend' aan. Alle ramen waren ingegooid, er was al een medewerker van de NS bezig om ze met hout dicht te timmeren. "Het maakte me woest", zegt Pieter. "Dit zijn geen raddraaiers meer, dit zijn criminelen."

Tweede klap

Waarom? vraagt hij zich af. "Ondernemers hebben het al zo zwaar. Het water staat bij veel kapperszaken aan de lippen, we moeten veel moeite doen om te overleven in deze tijd."

De vernielingen voelen voor hem als 'een tweede klap'. "Dit kan ik er niet bij hebben. Gelukkig zijn ze niet binnen geweest, gelukkig heb ik een glasverzekering, maar ik ben echt zo verdrietig en boos."

Ondernemer Jeroen van Coffeelab deelt dat gevoel. Hij heeft een koffiezaak in het stationsgebouw van Eindhoven. "Ik ben verbaasd en verslagen", zegt hij. "Het begon als een normale zondag, dat die betoging zo uit de hand kon lopen..."

Bang voor brand

Toen Jeroen doorhad dat het misging in de buurt van zijn zaak, is hij erheen gegaan. "Ik was bang voor brand, ik zag vlammen op een filmpje." Dat bleek later een auto te zijn. Jeroen werd tegengehouden, alle toegangswegen waren door de politie versperd. Toen hij eindelijk via de noodingang zijn zaak binnen kon, zag hij dat zijn ramen gesneuveld waren. 

Een uitgebrande auto op station Eindhoven Centraal. Een uitgebrande auto op station Eindhoven Centraal.

Nu is het puinruimen, zegt Jeroen, en ook: het leed delen. Er zijn medewerkers van de NS, er is politie, er zijn Eindhovenaren voor het station die foto's maken. "Dit raakt niet alleen ons als ondernemers, of de NS, maar heel Eindhoven. Het station is een markant gebouw, het aanzicht van de stad. Daar zijn we trots op. Daarom doet die schade zo veel pijn."  

Geschrokken

Bij de Jumbo op het Stationsplein is flink geplunderd. De werknemers daar willen liever niet de pers te woord staan, maar één van hen wil nog wel zeggen dat het personeel oké is, maar wel geschrokken. "En nu hang ik de telefoon weer op. We moeten puinruimen." 

De Jumbo op het station in Eindhoven is geplunderd. De Jumbo op het station in Eindhoven is geplunderd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore