Ga naar de inhoud
Avondklok

Schok om geweld tegen ziekenhuis Enschede: 'Heel bedreigend'

Relschoppers voor de ingang van het ziekenhuis in Enschede. Beeld © SPS Media / Dennis Bakker

Tijdens de avondklokkenrellen in Enschede werd het opeens grimmig bij het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). Een groep relschoppers probeerde de ramen van het ziekenhuis in te gooien. "Het voelt heel bedreigend", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Het was de hele avond al onrustig in Enschede. In het centrum staken groepjes vuurwerk af en stichtten brandjes. De ME moest worden ingezet.

Rond 23.00 uur belaagden relschoppers het ziekenhuis, zo is te zien op beelden die rondgaan op social media.

Verschrikkelijk

"Mensen probeerden met stenen de ruiten kapot te gooien. Gelukkig is dat niet gelukt", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Het is verschrikkelijk natuurlijk. Wij zijn een ziekenhuis, ons werk is mensen te helpen die dat nodig hebben. Het was een risico voor ons werk en onze medewerkers. Dat voelt heel bedreigend."

Kort na het incident veegde de politie het plein voor het ziekenhuis schoon. Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet om te zorgen dat medewerkers het gebouw veilig in en uit konden. 

"Er zijn natuurlijk altijd mensen binnen, medewerkers en patiënten", zegt de woordvoerder. "Ik heb geen idee of het een gerichte actie was. Ons ziekenhuis ligt wel midden in het centrum."

Deuren dicht

Vandaag is er overleg in het ziekenhuis over eventuele verdere maatregelen, en of er aangifte wordt gedaan. "Maar wat kun je doen? We hebben al een standaard beveiliging. 's Avonds gaan de deuren dicht. De politie houdt - neem ik aan - de boel in de gaten."

Sophia de Rooij, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, reageerde boos. "Wie staat er 's ochtends op om 's avonds een ziekenhuis te bekogelen? Wat zeg je dan de volgende ochtend tegen jezelf? Zijn we zo afgedwaald van het pad van solidariteit? Ons ziekenhuis moet een veilige plek zijn en blijven voor patiënten en medewerkers."

Ook premier Rutte was vanochtend boos over het gedrag van deze 'idioten'. "Die mensen in het ziekenhuis werken zich het snot voor de ogen om mensen gezond te houden", aldus de premier.

Er is geen schade aan het ziekenhuis. Rond 01.00 uur vannacht meldde de politie dat het weer rustig was in Enschede en elders in Overijssel. In verschillende steden braken er rellen uit, bekijk de beelden:

Brand en vernielingen tijdens rellen, stenen gegooid naar ziekenhuis

01:20
Op verschillende plekken werd brand gesticht, werden vernielingen aangericht en richten de hooligans zich tot de politie.
Rellen
Lees ook:
Rellen na avondklok: dit gebeurde er in verschillende steden