'Onacceptabel'

Politici reageren geschokt op ongeregeldheden rond avondklok

24 januari 2021 23:29 Aangepast: 25 januari 2021 00:32
Schade aan het station van Eindhoven. Beeld © ANP

Politici reageren geschokt op de onrust van gisteren. Gistermiddag liep het uit de hand in onder andere Amsterdam en Eindhoven en gisteravond werd het rond de ingang van de avondklok onrustig in onder andere Den Haag, Tilburg, Enschede en Venlo.

"Respect en lof voor de politie en anderen die optreden tegen waanzin en geweld in Urk, Amsterdam en Eindhoven. En aan het rellend trieste zooitje daar: wtf zijn jullie mee bezig?", reageerde VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff op Twitter.

Rond half negen kwamen er volgens de politie zo'n honderd mensen samen in de Haagse Schilderswijk.

GroenLinks-leider Jesse Klaver twitterde: "Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is. Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS 'nepnieuws' te noemen, het is levensgevaarlijk."

Ook wijst Klaver naar de PVV. "Vergeet niet dat PVV Urk tot dit geweld heeft aangezet. Het is niet onschuldig om als politieke partij op te roepen regels aan je laars te lappen. Onacceptabel, ondemocratisch en ronduit gevaarlijk.”

Ook fractieleider van de ChristenUnie Gert-jan Segers reageerde. "Beklemmende beelden van een ontspoorde demonstratie tegen het coronabeleid. De eerste verantwoordelijken zijn uiteraard deze onverlaten. Maar dit is óók het werk van ophitsers die totaal misplaatste WO2-vergelijkingen maken. Onze woorden doen ertoe. Want ze kunnen daden worden."

Forum voor Democratie wijst naar premier Mark Rutte. "Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Forum blijft zich verzetten. Wij blijven iedere dag stilstaan bij deze onacceptabele inperking van onze vrijheid", twittert de partij.

Eerder op de dag reageerde PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen al op de onrust in Urk. "Negeren avondklok, teststraat in brand steken, een beveiliger belagen en mishandelen en de pers het werken onmogelijk maken. De daders moeten gepakt en gestraft worden. Blijf van anderen af en laat mensen gewoon hun werk doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore