Ga naar de inhoud
Coronarellen

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: 'Zo zijn we op weg naar burgeroorlog'

Burgemeester John Jorritsma noemt het 'bizar' wat er vandaag is gebeurd. Beeld © RTL Nieuws

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is woedend over voor wat zich gisteren in zijn stad heeft afgespeeld. "Mijn stad huilt en ik ook", vertelde Jorritsma. Hij houdt zijn hart vast voor de komende dagen.

"Als we zo doorgaan, zijn we op weg naar een burgeroorlog", zei hij.

In Eindhoven liep een demonstratie tegen de coronamaatregelen volledig uit de hand. De ME had uren nodig om het plein voor het centraal station schoon te vegen, maar kon niet voorkomen dat er flinke vernielingen aan het station werden aangericht en zelfs een winkel werd geplunderd. 55 mensen zijn aangehouden. De politie verwacht de komende dagen meer relschoppers te kunnen oppakken. 

'Surrealistische beelden'

Jorritsma noemde de relschoppers het 'schuim der aarde'. "Als je ziet wat hier is aangericht, dit zijn surrealistische beelden die je niet in Nederland verwacht. Er is hier niemand gekomen om te demonstreren, ze waren hier gekomen om te rellen."

Rellen
Lees ook:
Rellen na avondklok: dit gebeurde er in verschillende steden

"Via sociale media waren mensen bezig elkaar op te jutten. Dit was een bizarre situatie."

Grimmige sfeer

Volgens Jorritsma had dit niet voorkomen kunnen worden. 

Inmiddels is het in Eindhoven weer rustig, maar ook in veel andere plaatsen was de sfeer gisteravond grimmig door het ingaan van de avondklok. Vanaf half negen verzamelden zich op plaatsen in verschillende steden groepen mensen, die reageerden op oproepen in appgroepen. 

Zie ook: Politie grijpt in bij illegale protesten Eindhoven en Amsterdam

01:25
De ME moest hard ingrijpen in Eindhoven en Amsterdam