Ga naar de inhoud
Politie aangevallen

Rellen na avondklok: dit gebeurde er in verschillende steden

Beeld uit Tilburg, waar het onrustig was. Beeld © SQ Vision

Op verschillende plaatsen in het land was de sfeer gisteravond grimmig. De politie werd aangevallen en relschoppers richtten vernielingen aan.

In meerdere gemeenten moest de mobiele eenheid (ME) optreden en in Enschede werd zelfs een ziekenhuis aangevallen. Pas rond 01.00 uur vannacht leek het overal in Nederland rustiger te worden op straat.

Een overzicht van waar het onrustig is geweest.

Den Haag: politie aangevallen

In de Haagse Schilderswijk kwamen enkele honderden mensen bij elkaar. De ME heeft daar een straat schoongeveegd. Bekijk hieronder beelden van de onrust.

Onrust in Den Haag: brandjes en politie bekogeld met vuurwerk

00:37
Volgens de politie kwamen er zo'n honderd mensen samen in de Schilderswijk.

Agenten werden bestookt met zwaar vuurwerk. Op beelden is te zien hoe een motoragent moet vluchten voor een groep jongeren.

 

Volgens Omroep West had de politie de wijk rond 21.30 uur weer behoorlijk onder controle.  

Tilburg: 19 aanhoudingen

In Tilburg werd een kledingwinkel vernield door een vuurwerkbom. De groep relschoppers filmde hoe ze een raam insloegen en de bom naar binnen gooiden. 

De burgemeester had een noodbevel ingesteld, zodat iedereen op straat prefentief kon worden gefouilleerd. De ME was ook rond middernacht nog op straat. Politieagenten hielden er in totaal 19 relschoppers aan. Pas rond 01.00 uur vannacht meldde de politie dat het rustiger werd op straat. 

Burgemeester Theo Weterings reageerde geschokt. "Volstrekt verwerpelijk wat we hier de afgelopen uren hebben meegemaakt", vertelde hij. "Winkels van ondernemers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd zijn vernield. De totale minachting voor alle mensen die al maanden in de frontlinie van de zorg voor onze gezondheid vechten, door het negeren van alle coronamaatregelen inclusief de avondklok. En de wijze waarop deze relschoppers zich gedragen tegenover handhavers gaat alle perken te buiten: het bekogelen met vuurwerk en stenen is ongehoord."

Enschede: ziekenhuis aangevallen

In Enschede heeft de ME een plein ontruimd en werd zelfs het ziekenhuis aangevallen door relschoppers, die probeerden de ramen in te gooien. Dat is niet gelukt

"Het is verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Venlo: agent gewond

De mobiele eenheid kwam in actie in Venlo, waar mensen zich verzamelden op straat en voor onrust zorgden. Er werd onder meer met stenen gegooid. Eén steen ging door de ruit van een politieauto, waardoor een agent gewond raakte.

Ruim
Lees ook:
Ruim 200 aanhoudingen bij coronaprotesten Eindhoven en Amsterdam

Roermond: Koninklijke Marechaussee ingezet

In Roermond richtte een groep relschoppers, in zwart gekleed, vernielingen aan in een winkelcentrum. De Koninklijke Marechaussee werd ter ondersteuning van de politie ingezet. Dat laatste gebeurde ook in Stein, waar het zaterdag ook al onrustig was.

Vrees voor meer onrust

Verder werd er onrust door groepen gemeld in Helmond, Apeldoorn, Breda, Oosterhout, Almelo. Bijna overal kwam het tot confrontaties met de politie.

Eerder op de dag liepen demonstraties in Amsterdam en vooral Eindhoven uit op grimmige confrontaties met de politie. 

Burgemeesters roepen mensen op om de coronamaatregelen op te volgen en vanavond niet opnieuw te gaan rellen bij het ingaan van de avondklok. De politiebond vreest dat het de komende tijd nog onrustig blijft