'Willen geen herhaling'

Gemeente Stein stelt noodverordening in na rellen tegen avondklok

24 januari 2021 20:17 Aangepast: 24 januari 2021 20:23
De burgemeester hoopt zo beter te kunnen handhaven. Beeld © ANP

De gemeente Stein stelt vanaf vanavond een preventieve noodverordening in. Die zal tot ten minste 1 februari duren. Hiermee hoopt de burgemeester te voorkomen dat het weer misgaat, gisteravond moest de politie namelijk tientallen jongeren aanpakken die op straat met vuurwerk gooiden en alcohol dronken.

Ook speelden ze harde muziek en scandeerden ze 'dictatuur' als protest tegen de avondklok. De ME moest uiteindelijk worden ingeschakeld om de jongeren weg te krijgen. Er zijn in het dorp twaalf jongeren aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten.

Preventief fouilleren

Burgemeester Marion Leurs-Mordang is boos dat dit heeft kunnen gebeuren. "Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers. Dat blijkt ook uit het feit dat de aanwezigen niet het gesprek wilde aangaan met de politie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok: rellende jongeren, boetes op de snelweg, maar vooral rustig op straat

"Ik wil als burgemeester maximaal inzetten op preventie, want we willen absoluut geen herhaling. Daarom zet ik de instrumenten in die ik tot mijn beschikking heb staan. Onze inwoners verdienen het dat zij optimaal worden beschermd. Tegen de rellen én tegen Covid-19 waarvoor noodzakelijke maatregelen als de avondklok in het leven zijn geroepen." 

Een noodverordening geeft de politie een extra tool om te kunnen handhaven als dit nodig is. Zo mag de politie bijvoorbeeld preventief fouilleren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore