Eindhoven

'Rellen en plunderingen zijn simpelweg crimineel gedrag'

24 januari 2021 18:58 Aangepast: 25 januari 2021 06:07
Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhuis van Justitie vindt de rellen en plunderingen die gisteren onder meer Eindhoven plaatsvonden 'simpelweg crimineel gedrag'. In Amsterdam en vooral in Eindhoven liepen demonstraties uit de hand. Op Urk werd een cameraploeg belaagd. "Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen."

Hij vindt het terecht dat de burgemeesters en politie hard hebben opgetreden, zoals ook op veel beelden te zien is:

Politie grijpt in bij illegale protesten Eindhoven en Amsterdam

Het ging er hard aan toe. De sfeer was grimmig bij de demonstraties.

'Bestrijd het virus, niet elkaar'

De beelden staan voor de minister in schril contrast met alle mensen die zich de afgelopen maanden wel goed aan alle maatregelen hebben gehouden en tijdens de avondklok thuisbleven. "Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar."

Hubert Bruls, voorzitter van het landelijk veiligheidsberaad stelt dat hij wel begrijpt dat niet iedereen blij is met de avondklok. "Demonstreren mag, maar dan wel binnen de regels." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 200 aanhoudingen bij coronaprotesten Eindhoven en Amsterdam

Demonstraties in Eindhoven en Amsterdam tegen coronamaatregelen liepen gisteren uit de hand. Rond het station in Eindhoven was het urenlang 'een oorlogsgebied'. De ME was uren in de weer om het plein voor het station leeg te vegen, maar telkens hergroepeerden de relschoppers zich. Ondertussen werden winkels in het station geplunderd en een auto van spoorbeheerder ProRail in brand gestoken.

Aanhoudingen

Tientallen mensen werden aangehouden, de politie kondigde aan de komende dagen de beelden nauwkeurig te bestuderen om meer relschoppers te kunnen aanhouden.

Ook in Amsterdam kwam de ME in actie op het Museumplein waar een demonstratie was verboden. Op Urk werd een cameraploeg van de NOS belaagd, die kwam filmen bij een testlocatie de de avond ervoor in brand was gestoken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore