Plunderingen in Eindhoven

Ruim 200 aanhoudingen bij coronaprotesten Eindhoven en Amsterdam

24 januari 2021 13:36 Aangepast: 24 januari 2021 22:58
Het is al uren onrustig in Eindhoven. Beeld © ANP

Bij een demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen zijn 190 mensen aangehouden. Die betoging is inmiddels beëindigd. Ook in Eindhoven zijn tientallen mensen gearresteerd. Daar lijkt de rust weer zijn weergekeerd.

Vanmiddag verzamelden honderden mensen zich tegen de regels in toch op het 18 Septemberplein in Eindhoven. De mobiele eenheid omsingelde het plein. Betogers gooiden met vuurwerk naar de politie, waarop een waterkanon tegen hen werd ingezet. Ook werd er door de politie traangas ingezet. 

De politie jaagt nu nog op enkele relgroepen. "Kleinere groepen in de Eindhovense binnenstad blijven zich misdragen. Deze groepen weigeren vooralsnog de binnenstad te verlaten", meldt de politie Oost-Brabant. "We zijn volop bezig om de rust te laten terugkeren."

Vrouw gewond na botsing paard

In Eindhoven zijn 55 mensen aangehouden. Het merendeel voor het niet verlaten van het gebied, maar er zijn ook een aantal mensen aangehouden voor poging tot zware mishandeling.

Een oudere vrouw is gewond geraakt na een botsing met een losgebroken politiepaard. Zij is in het ziekenhuis geopereerd.

De NS meldt dat treinen van en naar Eindhoven niet meer rijden. Er zou ook schade zijn aan het station. Meerdere winkels, onder meer van de Jumbo, op het station zijn geplunderd. Ook de stationspiano moest het ontgelden. De verwachting is dat het treinverkeer in de loop van zondagavond weer opgestart wordt, meldt de NS.

'Dikke middelvinger'

Het 18 Septemberplein ligt bezaaid met stukken steen, een deel van een scooter, een trapper van een fiets. Dit werd eerder naar de politie gegooid. Volgens een verslaggever van Eindhovens Dagblad werden er zelfs messen gegooid. 

Burgemeester John Jorritsma: "Ik heb er gewoon geen woorden voor. Het dagelijks leven in tijden van corona is voor iedereen zwaar. Dat iedereen snakt naar vrijheid begrijp ik. Maar dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die probeert ons land gezond en veilig te houden. En het erge is dat ze er waarschijnlijk nog trots op zijn ook."

Meer dan honderd aanhoudingen

Ook in Amsterdam waren vandaag naar schatting 1500 betogers aanwezig. Er zijn in ieder geval 190 personen aangehouden. De Amsterdamse driehoek had een noodbevel afgekondigd, iedereen moest het Museumplein verlaten. 

Na de inzet van waterkanonnen, ME'ers met stokken en politiehonden is een groot deel van de demonstranten vertrokken naar de zijstraten. Rond 16.30 uur was het plein nagenoeg weer leeg. 

Sinds vanmiddag staat er rond de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Halsema extra beveiliging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verontwaardiging over rellen Urk, burgemeester schaamt zich

Vorige week kwamen er 2000 mensen naar het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Mensen droegen toen ook vlaggen bij zich die vaak in verband worden gebracht met neonazi's en extreemrechts. Na flinke ongeregeldheden arresteerde de politie bijna 150 mensen.

Na demonstraties vorige week waren er opnieuw aanwijzingen dat personen met wapens naar het Museumplein wilden komen. Zo kondigde de actievoerder van Nederland in Verzet al aan zondagmiddag 'koffie te gaan drinken' op het Museumplein. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore