In totaal 3600 boetes

Zij kregen een boete voor schenden avondklok: 'Boel geld, maar geen spijt'

24 januari 2021 15:56
Dylan is gisteren op de bon geslingerd.

De 20-jarige Dylan kreeg gisteravond een boete van 95 euro omdat hij na 21 uur met een groepje vrienden buiten was. "We waren aan het wandelen in Utrecht om te laten zien dat we tegen een avondklok zijn", zegt Dylan. Ook een journalist van persbureau Reuters kreeg een boete in Amsterdam. Reden: ze had niet de juiste papieren bij zich.

De politie heeft op de eerste dag van de avondklok ruim 3600 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die niet op straat mochten zijn. Ook zijn er 25 mensen aangehouden. 

Tegen de avondklok

Een van de mensen die een boete kreeg, was Dylan uit het Limburgse Kerkrade. Hij had gisteravond met een groepje afgesproken in Utrecht. "We willen ons niet laten opsluiten en zijn tegen de avondklok. Daarom zijn we 's avonds naar buiten gegaan", zegt Dylan tegen RTL Nieuws. "Een bewuste actie, maar wél vreedzaam", benadrukt hij. "We zijn gaan wandelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fietser probeert controle avondklok te omzeilen, Kim filmt alles: 'Hilarisch'

Rond half 10 's avonds ging het al mis: Dylan en zijn vrienden liepen een groep surveillerende agenten tegen het lijf. "De agenten vroegen ons of we een verklaring bij ons hadden. Die hadden we niet, we zitten nog op school. We waren niet tot antwoorden verplicht, zeiden ze erbij."

Vastberaden

De agenten waren vastberaden: Dylan en zijn vrienden kregen 95 euro boete. "Dat is natuurlijk best zuur. Een boel geld als je nog op school zit." Maar spijt heeft Dylan niet. "Ik vind het absurd dat je niet na 21 uur over straat mag lopen."

Of hij het nog een keer gaat doen? "Dat weet ik nog niet, maar we hebben nu ons punt in ieder geval gemaakt." 

Ook een journaliste van Reuters kreeg gisteren een boete van de politie. Bij Amsterdam Centraal. Ze was daar om verslag te doen voor het persbureau, weet Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Ze meldde het voorval bij de organisatie.

Niet de goede papieren

Vanwege haar privacy wil ze niet met haar naam worden genoemd. Maar ze wil wel via de vereniging haar verhaal doen. "Ze had een verklaring van Reuters bij haar om de straat op te mogen, maar niet de werkgeversverklaring van de website Rijksoverheid. De agenten gingen daarmee niet akkoord en hebben haar een boete gegeven."

Ook mocht de journalist haar werk niet meer doen. "Triest", noemt Bruning het. "Ik snap dat de regels moeten worden nageleefd. Maar dit slaat door. Waar zijn ze mee bezig?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore