Pak van 10 centimeter

Pak sneeuw in Limburg en Brabant én er komt nog meer aan

24 januari 2021 08:54
Sneeuw op de Vaalserberg Beeld © Philippe Schambergen / Buienradar

In Limburg en Noord-Brabant is vannacht sneeuw gevallen én blijven liggen. Op sommige plekken ligt een pak van wel tien centimeter. Het KNMI heeft code geel afgeven voor het hele land vanwege gladheid. "Sommige snelwegen zijn helemaal wit", zegt meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar.

Afgelopen nacht trokken de winterse buien vanuit het westen over ons land. "Eerst viel er alleen nog natte sneeuw en hagel in het westen van het land", zegt Vermeulen. "In de loop van de avond viel er verse, witte sneeuw in het zuidoosten", zegt Vermeulen.

16 centimeter

Vooral in Limburg en Brabant viel lokaal een flink pak, volgens Vermeulen. "Op de Vaalserberg is wel 16 centimeter gevallen." En door de avondklok is de sneeuw op veel plekken nog onaangetast. 

Flink pakket

De meeste sneeuw zal in de loop van de ochtend weer verdwijnen als de temperaturen weer boven het vriespunt kruipen. Het KNMI waarschuwt deze ochtend nog wel voor lokale gladheid vanwege sneeuwresten.

"Sommige wegen in het zuiden van het land zijn nog helemaal wit. Ook zijn er bomen bezweken vanwege het flinke pakket", zegt Vermeulen.

Weer nieuwe sneeuw

Vanavond wordt er wederom sneeuw verwacht. "Vanuit het zuiden zal een neerslaggebied ons land binnenkomen. De provincies Zeeland, Limburg en Brabant moeten rekening houden met nieuwe sneeuwval. Maar het wordt minder intens dan de afgelopen nacht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore