Ga naar de inhoud
Teststraat in brand

Verontwaardiging over rellen Urk, burgemeester schaamt zich

Op Urk waren grote ongeregeldheden na het ingaan van de avondklok. Beeld © ProNews Producties

De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie laten weten 'zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen' van gisteravond in Urk. Jongeren keerden zich tegen de politie en staken een GGD-teststraat in brand.

Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Twee mensen zijn aangehouden en er zijn tientallen bekeuringen uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok.

"Dramatisch zoals deze avond nu verloopt", zei Van den Bos op Twitter. "Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME." Van den Bos sluit af met: "We willen rust op Urk".

"Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD", schrijven ze in een gezamenlijk persbericht.

"Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen", staat in de verklaring. Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet al weten zich te schamen voor wat er in zijn gemeente gebeurde.

Het noodbevel werd afgegeven en de mobiele eenheid en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen. Maar uiteindelijk keerde de rust terug en was de inzet van de ME niet noodzakelijk.

"De coronateststraat van de GGD is in brand gezet", zei de politie. "Dat was brandstichting, dat kan niet anders." Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe iemand de deur van de teststraat intrapt. Kort daarna staat het gebouwtje in brand.  

"Toen de brandweer bezig was met blussen hield de politie de jongeren op afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd werd", zei de politiewoordvoerster. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo'n vijftig auto's op het haventerrein.

De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus. Volgens de gemeente, politie en het OM wordt de avondklok 'de komende week strikt gehandhaafd' in Urk.

Avondklok:
Hoe ging het elders?
Avondklok: rellende jongeren, boetes op de snelweg, maar vooral rustig op straat