Hoe verliep eerste dag?

Avondklok: rellende jongeren, boetes op de snelweg, maar vooral rustig op straat

24 januari 2021 06:55 Aangepast: 24 januari 2021 10:18
Niet overal in het land bleef het zo rustig. Beeld © ANP

De eerste dag van de avondklok zit erop. Bijna overal was het stil, maar op sommige plekken waren het met name rellende jongeren die voor overlast zorgden. Ook zijn er tientallen boetes uitgedeeld aan automobilisten en andere mensen die zich na 21.00 uur toch op straat bevonden.

Vlak voordat de avondklok gisteravond inging, haastten mensen zich naar huis, zoals in deze reportage te lezen is. In de binnenstad van Utrecht waren na 21.00 uur vooral maaltijdbezorgers op straat. 

Ook in Amsterdam is de avondklok goeddeels nageleefd. Volgens de politie waren de meeste straten uitgestorven. "Op sommige plekken is het echt doodstil", zei een woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete van 95 euro voor overtreden avondklok, maar 'hoge pakkans werkt beter'

Hier en daar zijn wel bekeuringen uitgedeeld aan mensen die zonder geldige reden op straat waren. De politie heeft de opdracht gekregen direct te bekeuren en geen waarschuwingen te geven. 

In het centrum van Rotterdam gingen zo'n vijftig demonstranten toch de straat op. De politie deelde tientallen boetes uit en hield drie betogers aan, zoals op onderstaande beelden te zien is.

In Den Haag was het grotendeels rustig. In Duindorp hebben onbekenden wel twee camerapalen van de politie vernield. De camera’s worden gebruikt om Duindorp in de gaten te houden.

Van het openbaar vervoer maakten nog maar weinig mensen gebruik, de stations in het hele land waren grotendeels leeg. Ook de snelwegen lagen er leeg bij, meldt Rijkswaterstaat. "Het is heel stil. Mensen hebben zich er gewoon aan gehouden om om 21.00 thuis te zijn", zei een woordvoerder. 

Boetes op de snelweg

Dat betekent niet dat iedereen op tijd thuis was. Vlak na het ingaan van de avondklok, hield de politie een grote controle op de A2 bij Zaltbommel. Daarbij zijn 45 automobilisten bekeurd omdat ze zonder geldige reden buiten waren. 

De politie had op de A2 een zogeheten fuik aangelegd. Alle automobilisten in zuidelijke richting werden op die manier van de snelweg geleid naar de parkeerplaats van wegrestaurant De Lucht. Daar moesten ze vertellen waarom ze niet binnen zitten. En als ze niet aan de voorwaarden voor de uitzonderingen voldeden, konden ze rekenen op een boete van 95 euro; zoals in de onderstaande video ziet.

De fuik op de A2, die een kleine twee uur heeft geduurd, was gisteravond de enige grote controle van het wegverkeer, zegt de woordvoerder. De rest van de nacht is er op reguliere wijze gepatrouilleerd. Mogelijk wordt er komende nachten op meer snelwegen op deze manier gecontroleerd.

Incidenten met jongeren

Het was niet overal rustig op straat. Op sommige plekken in het land waren incidenten van jongeren die zich tegen de maatregelen keerden of gewoon zin hadden om te rellen.

In Urk ging het (weer) behoorlijk mis. Tijdens de lockdown waren daar eerder in het weekend rellen en ongeregeldheden. De jeugd in het dorp zag in de avondklok weer een goede reden om de boel te ontregelen.

Op Urk waren grote ongeregeldheden na het ingaan van de avondklok. Op Urk waren grote ongeregeldheden na het ingaan van de avondklok.

Zo'n 100 auto's reden toeterend door het haventerrein. Toen de politie wilde optreden, werd het grimmiger. Tientallen jongeren gooiden vuurwerk en stenen naar de politie en vernielden politieauto’s. Het dieptepunt was het in brand steken van de testlocatie van de GGD. "Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen", staat in een verklaring.

Er zijn aanhoudingen verricht en diverse bekeuringen zijn uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok.

Aanhoudingen in Stein

De politie moest ook in het Limburgse Stein tientallen jongeren aanpakken die op straat met vuurwerk gooiden en 'dictatuur' scandeerden als protest tegen de avondklok. Ook speelden ze harde muziek en dronken ze alcohol op straat.

De ME moest uiteindelijk worden ingeschakeld om de jongeren weg te krijgen. Er zijn in het dorp twaalf jongeren aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten.

Onbegrijpelijk

De politie is niet te spreken over het gedrag van de jongeren. "Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen", zei algemeen commandant Bert Vermariën van de politie.

Op de meeste andere plaatsen in Limburg en de rest van het land bleef het voor zover bekend rustig. De avondklok duurt tot 9 februari, zoals premier Rutte in deze persconferentie aankondigde: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore