Ga naar de inhoud
Leeftijd 15-25 jaar

7 op de 10 jongeren zeggen zich aan avondklok te willen houden

In Rotterdam wordt de avondklok via borden aangegeven. Beeld © ANP

Iets meer dan de helft van jongeren in de leeftijd tot 25 jaar is het eens met de invoering van de avondklok. Dat blijkt uit een steekproef onder ruim 500 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.

Ruim zeven op de tien ondervraagden zeggen van plan te zijn zich ook echt aan de maatregel te houden. De steekproef is uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. 

Maatregel helpt

Bijna de helft (47 procent) denkt dat de invoering van de avondklok helpt bij de bestrijding van het coronavirus. 37 procent is het daarmee oneens, 15 procent heeft er geen mening over.

De redenen waarom 23 procent van de jongeren zegt zich soms niet aan de avondklok te gaan houden, lopen uiteen. Zo wordt door hen de avondklok als een te strenge maatregel gezien en als een voorschrift dat toch niets uithaalt. Ook wordt de lockdown als onnodig beschouwd, en wordt de anderhalvemeterregel als voldoende gezien om toch naar buiten te gaan.

Bekijk ook: Mag jij ook naar buiten? Alles wat je moet weten over de avondklok

Mag jij nog naar buiten? Dit moet je weten over de avondklok

01:31
Wat is een goede reden, en wat moet je allemaal bij je hebben?

Afspreken met vrienden

De helft van de ondervraagde jongeren zegt de dingen die ze normaal 's avonds doen, nu te verplaatsen naar eerder op de dag. Dat geldt dan vooral voor het afspreken met vrienden, maar ook wandelen, boodschappen doen, familie bezoeken en sporten worden veel genoemd. 

52 procent verwacht dat de invoering van de avondklok invloed zal hebben op hun humeur, 37 procent zegt dat dat niet het geval zal zijn. Uit de enquête blijkt ook dat het op bezoek gaan bij vrienden het meest gemist zal worden tijdens de avondklok, gevolgd door buiten zijn en familiebezoek.

46 procent van de ondervraagde jongeren zegt zich te zullen houden aan de nieuw ingestelde éénbezoekersregel, 42 procent zegt soms meer dan één bezoeker per dag te zullen ontvangen.

Voor
Lees meer
Voor 21.00 uur binnen zijn: vanavond gaat de avondklok in

Verantwoording onderzoek

DVJ Insights heeft de steekproef vandaag uitgevoerd onder ruim 500 mensen, een aantal dat groot genoeg is voor betrouwbare resultaten. Daarnaast is gebruikgemaakt van een representatieve steekproef op basis van geslacht, leeftijd, regio en opleiding.

De gebruikte methode maakt dat de uitkomst de mening weergeeft van Nederlanders van 15-25 jaar zoals die was op het moment van meten.

Bekijk hier alle vragen en antwoorden van de steekproef.