Schema aanpassen

'Tegenvallende levering AstraZeneca zal voor uitstel vaccinaties zorgen'

23 januari 2021 11:47 Aangepast: 23 januari 2021 13:08
Archieffoto. Beeld © ANP

Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, zorgt waarschijnlijk dat sommige groepen later gevaccineerd worden. Dat zegt emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst.

Van der Zeijst sprak in het Radio 1 Journaal van 'een flinke tegenvaller'. "Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Experts maken zich zorgen over uitstellen tweede vaccinatieprik

Volgens de hoogleraar is het nog wel een optie om bijvoorbeeld de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Reactie AstraZeneca

AstraZeneca laat in een statement weten dat 'er geen geplande vertraging is voor de start van de verzending van ons vaccin', maar dat er minder vaccins gestuurd kunnen worden dan verwacht, door 'lagere opbrengsten op een productielocatie binnen onze Europese toeleveringsketen'. De producent zegt in februari en maart tientallen miljoenen doses aan de Europese Unie te kunnen leveren.

Bekijk ook: Mensen met beperking krijgen ook vaccin: 'Je bent een kanjer'

Chris uit Den Haag heeft zijn prik al gekregen. "Het deed geen pijn, ik heb het, ik ben blij."

11,6 miljoen vaccins

In een overzicht van het ministerie van Volksgezondheid staat dat er in het eerste kwartaal 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin zouden binnenkomen. Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld. Dat zijn er meer dan van de andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech.

Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot zestig jaar met een medische indicatie en later bredere groepen. De verwachting is dat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin vrijdag goedkeurt.

Ministerie in overleg

Een woordvoerder van VWS kan niets zeggen over eventuele gevolgen van de lagere hoeveelheid voor de vaccinatieplanning. Hij benadrukt nogmaals dat het ministerie bij de vaccinatiestrategie steeds heeft aangegeven dat die afhankelijk is van de leveringen door de fabrikanten. De planning is daarom met de "nodige onzekerheden omgeven".

Nederland zoekt volgens hem altijd naar mogelijkheden om meer vaccins te krijgen. De Europese Commissie onderhandelt namens Nederland en de andere EU-lidstaten met de vaccinfabrikanten. Ook het overleg met AstraZeneca over de situatie wordt voortgezet.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagiers weten niet dat sneltest verplicht is en missen vlucht naar Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore