Geen sneltest

Passagiers weten niet dat sneltest verplicht is en missen vlucht naar Nederland

23 januari 2021 10:58 Aangepast: 23 januari 2021 14:02
Beeld © Pieter Munnik / RTL Nieuws

Vanaf vandaag moeten vliegtuigpassagiers een PCR- én een sneltest overleggen. RTL Nieuws-redacteur Pieter Munnik zat op een van de eerste vluchten met die verplichting, van New York naar Nederland. 20 van de 60 mensen konden niet mee op deze vlucht vanwege de sneltestverplichting, zag hij.

Zij konden worden ongeboekt naar een andere vlucht. Een aantal andere passagiers moest achterblijven in New York.

Wie reist uit een risicogebied moet nu ook een sneltest hebben die niet ouder is dan vier uur. En dat bleek voor een derde van de passagiers op een vlucht van New York lastig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder visite en sneltest voor reizigers: dit zijn de aangescherpte coronaregels

"Bij het inchecken op de luchthaven moesten we de resultaten van de PCR-test en een sneltest laten zien. Bij aankomst in Nederland werd er trouwens niet naar gevraagd", zegt Munnik.

Niet op de hoogte

Maar veel mensen bleken niet op de hoogte van de verplichting. Zij konden dan ook niet mee naar Nederland. De test op het vliegveld bleek ook ingewikkeld, want daar werd alleen een soort sneltest aangeboden die hier niet wordt geaccepteerd

Een piloot die ook op zijn vlucht zat, laat weten dat het om 20 mensen ging. Geen van hen zou uiteindelijk positief getest zijn. Ze zijn op een andere vlucht gezet.

Uitslag niet binnen

Zelf liet Munnik nog een test in de stad New York doen. Al zorgde dat ook nog voor stress: het bedrijf waar hij de test liet doen, had problemen met de e-mail. Daardoor kon de uitslag niet verstuurd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor 21.00 uur binnen zijn: vanavond gaat de avondklok in

"We zeiden eerst: kunnen we 'm niet straks bij de gate laten zien? Maar er was geen enkele mogelijkheid dat we zonder test langs de incheckbalie konden komen." Uiteindelijk had hij de resultaten nog op tijd. 

Bekijk ook: 'Luchthavens dicht voor vluchten uit risicogebieden'

Eén van de nieuwe maatregelen is het sluiten van luchthavens voor vluchten uit risicogebieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore