Ga naar de inhoud
De hele dag protesten

Russische agenten meppen erop los bij demonstraties Navalny-aanhangers

Arrestatie in de oost-Russische stad Chabaraovsk. Beeld © AP

In het oosten van Rusland zijn bij protesten tientallen aanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt. 

Russische politie grijpt hard in bij protesten: 'Poetin is een dief'

01:26

In de stad Chabarovsk werden meer dan tien demonstranten opgepakt. Dat gebeurde niet bepaald zachtzinnig: op social media is te zien dat de politie betogers op een rij zet, hen slaat en in een busje stopt. Hier de beelden:

Ook in Vladivostok werd de sfeer algauw grimmig, tonen deze beelden aan:

Min 50 graden

Navalny riep deze week zijn aanhangers op om vandaag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. In diverse steden in oost-Rusland is dat al gebeurd, waaronder in Irkoetsk. Daar werd geprotesteerd bij een temperatuur van min 50 graden Celsius. 

Later vandaag wordt een grote demonstratie verwacht, onder meer in de hoofdstad Moskou.

Navalny keerde eerder deze week terug naar Rusland en werd direct gevangengezet omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hieronder zie je hoe dat in zijn werk ging:

Russische oppositieleider Navalny bij terugkomst gearresteerd

01:46
Hij moest vijf maanden in Berlijn herstellen van een gifaanval maar is toch weer teruggegaan naar Rusland. De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is naar Moskou gevlogen. Vrijwel direct na aankomst is hij opgepakt.

Navalny was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. De Russische geheime dienst FSB wordt beschuldigd achter de vergiftiging te zitten.

Paleis voor Poetin 

De oppositieleider publiceerde eerder deze week een video met de titel "Een paleis voor Poetin", waarin hij beweerde te bewijzen dat de president een enorm landhuis voor zichzelf had laten bouwen aan de Zwarte Zee dat gefinancierd zou zijn uit smeergeld.

De bijna twee uur durende film had na een paar dagen al meer dan 65 miljoen views op YouTube. Het Kremlin noemt de beschuldigingen 'onzin' en 'leugens'.

Waarom
Lees meer
Waarom vandaag een cruciale dag is voor Navalny én Poetin

Waarschuwing politie

Kira Jarmisj, de woordvoerster van Navalni, en enkele andere oppositieleden werden afgelopen ook week al aangehouden en zijn vandaag niet bij de protesten aanwezig.

Russen die vandaag de waarschuwingen van de autoriteiten negeren en toch gaan demonstreren, kunnen ook worden aangepakt. De politie in Moskou zegt dat zal worden ingegrepen bij illegale protesten.