Ga naar de inhoud
Tot 04.30 uur

Voor 21.00 uur binnen zijn: vanavond gaat de avondklok in

Je mag wel naar buiten om de hond uit te laten. Beeld © Sabine Joosten / ANP / HH

Vandaag is het zover: voor het eerst in meer dan 75 jaar wordt in Nederland een avondklok van kracht. De komende weken mag niemand tussen 21.00 uur en 04.30 uur buitenkomen, tenzij daarvoor een geldige reden is.

Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel naar buiten. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering.

Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. In de video hieronder zie je of jij nog naar buiten mag:

Mag jij nog naar buiten? Dit moet je weten over de avondklok

01:31
Wat is een goede reden, en wat moet je allemaal bij je hebben?

Werkgeversverklaring

Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is kan een boete krijgen van 95 euro. De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.

De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari. Mocht je vragen hebben over de avondklok, in het artikel hieronder vind je antwoorden op veel van jullie vragen:

Wat
Lees meer
Wat mag er nog tijdens de avondklok? Vragen van lezers beantwoord

Uit een enquête van eerder deze week blijkt dat acht van de tien Nederlanders van plan zijn zich aan de avondklok te houden. Overigens blijkt uit diezelfde enquête dat bijna drie op de tien Nederlanders zo langzamerhand 'maatregelmoe' zijn en het steeds moeilijker vinden zich aan alle coronamaatregelen te houden.

8
Lees meer
8 op de 10 Nederlanders zijn van plan zich aan avondklok te houden

Passagiersvluchten in de ban

Verder gaat er nog een maatregel in: Nederland weert vanaf vandaag passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. 

Het kabinet kondigde eerder deze week strengere maatregelen voor reizigers af in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen.

Hoogrisicogebieden

Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test. Voor reizigers van de Antillen en een aantal veilige landen geldt die verplichting niet.

Bepaalde groepen reizigers van buiten de Europese Unie komen het land vooralsnog niet meer in. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de cultuursector en mensen met een relatie met iemand in Nederland niet voor een kort verblijf naar ons land komen.

Bekijk ook: '3 doden in een nacht', verzorgende Trudi kan het amper nog aan

'3 doden in een nacht', verzorgende Trudi kan het amper nog aan

02:10
Verpleeghuizen krijgen het in de tweede coronagolf zwaar te verduren. Bewoners worden ziek en personeel valt uit. Tijdens de tweede golf alleen zijn er al bijna 4000 bewoners van verpleeghuizen overleden. Trudi en Deni vertellen over hun werk.