Eerste cijfers

Boris Johnson: Britse mutatie coronavirus mogelijk dodelijker

22 januari 2021 20:00 Aangepast: 23 januari 2021 14:41
Archieffoto Boris Johnson Beeld © ANP

De Britse variant van het coronavirus lijkt ongeveer dertig procent dodelijker te zijn dan het oorspronkelijke virus. Dat zijn de eerste bevindingen van wetenschappers, meldde de Britse premier Boris Johnson in een persconferentie. De onzekerheid rond de cijfers is overigens nog groot, benadrukte zijn voornaamste adviseur.

Gekeken werd naar 60-plussers. Waar in die leeftijdscategorie eerder gemiddeld 10 mensen op de 1000 besmette mensen overleden, lijken dat nu 13 op de 1000 mensen te zijn. Dit hogere sterftecijfer komt bovenop de hogere besmettelijkheid van de variant.

Vaccins werken

Wat hiervoor de verklaring is, is niet bekend. Deze eerste conclusies zijn alleen gebaseerd op het aantal besmettingen en het aantal overlijdens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus

In de persconferentie werd opnieuw gemeld dat het erop lijkt dat de beschikbare vaccins ook effectief zijn tegen de Britse mutatie. Voor de andere nu bekende mutaties is dat nog niet zeker. Wel lijkt het erop dat de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant niet besmettelijker zijn.

Veel besmettelijker

In het najaar werd in de Britse hoofdstad Londen een nieuwe mutatie van het coronavirus ontdekt. In december werd alarm geslagen toen duidelijk bleek dat deze variant veel besmettelijker was en vermoedelijk ook al in veel landen aanwezig was. Veel landen sloten vlak voor kerst de grenzen met Groot-Brittannië, maar toen was de variant al in veel landen aanwezig, ook in Nederland. 

De angst voor de Britse variant is de voornaamste reden dat de maatregelen in Nederland verder verscherpt werden. Als voorbeeld worden de Britse cijfers aangehaald, die ondanks een veel eerder ingestelde strenge lockdown lange tijd niet wilden daalden.

Water staat Britse zorgmedewerkers aan de lippen: 'Ik huil als ik thuiskom'

Door het gemuteerde coronavirus kunnen Britse ziekenhuizen de patiëntenstroom bijna niet meer aan. Het personeel loopt op zijn tandvlees en is blij dat de lockdown wordt aangescherpt.

Verwacht wordt dat de Britse variant binnen enkele maanden in Nederland de dominante versie van het coronavirus zal zijn. In grote delen van Groot-Brittannië is dat nu al het geval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door Britse coronamutatie moeten meer mensen worden gevaccineerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore