Avonden alleen

Single en de avondklok: 'Nu moet ik mijn planten vragen of ze nog wat te drinken willen'

23 januari 2021 07:37
Beeld © Privécollectie Lianne en Stefan.

"Voor mij is eten met een vriendinnetje of samen film kijken het enige wat me nog op de been houdt als single in coronatijd." Dat stuurde Lianne Kleinjan (27) deze week de wereld in via Twitter. Met de invoering van de avondklok, is dat even voorbij. "Heel rot."

De avondklok geldt vanaf vanavond tot februari. Tussen 21.00 uur en 04.30 uur mag je alleen nog met een geldige reden de straat op. Lianne wordt er op z'n zachtst gezegd niet blij van. Ze woont in een klein appartementje in Breda, samen met haar kat. "Die wil ik gaan uitlaten, zodat ik 's avonds toch de straat op kan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

8 op de 10 Nederlanders zijn van plan zich aan avondklok te houden

De beperkte bezoekregeling maakte het al lastig om vriendinnen te zien, zegt ze. "Je kunt niet een avondje samen eten, of je moet heel vroeg beginnen. Wij keken met drie vriendinnen altijd Wie is de Mol. Dat gaat al niet meer want dat begint om 20.30 uur."

Alles een avond loslaten

Terwijl die avondjes juist nu belangrijk zijn, zegt ze. Ze heeft net gehoord dat haar contract als clubmanager bij een sportschool niet wordt verlengd. "Ik kan nu niet lekker een avondje alles loslaten met vriendinnen."

Timo Harmelink (27) herkent het gevoel van Lianne. Hij is één van de makers van de podcast Datevermaak, en nam een aflevering op over single zijn en de avondklok. "In België en Engeland mag je één iemand uitkiezen die wel langs mag komen en kan blijven slapen. Als je alleen woont, heb je er ook behoefte aan iemand aan te raken."

Neerslachtigheid

Hij zou die regeling ook graag in Nederland zien. "Deze pandemie duurt al best lang. Ik denk dat je nog verder vereenzaamt. De uitzichtloosheid helpt niet mee. Ik denk dat je mentale gezondheid een beetje opraakt. Dat zorgt voor neerslachtigheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag er nog tijdens de avondklok? Vragen van lezers beantwoord

Maar niet iedereen heeft daar last van. Stefan van der Meer (27) is best goed in alleen zijn, zegt hij. Hij woont samen met zijn kitten in een appartement in Nijmegen. "Ik zit niet in zak en as door de avondklok." Normaal gesproken ging hij drie keer per week een avond weg. "Dat mis ik wel, maar ik spreek af met vrienden via Zoom. Dan eten we bijvoorbeeld samen."

Hij probeert creatief te zijn en te bedenken wat wel en niet kan. "Het heeft geen zin om te blijven hangen in hoe vervelend het is, want het is niet anders."

Niet alleen afspreken met vrienden of familie is lastig, ook daten gaat moeilijk, zegt Lianne. Ze wilde binnenkort een etentje plannen met iemand die ze via Tinder leerde kennen. Dat staat nu op losse schroeven. "Dan moet je om 20.30 uur naar huis. Sommigen zullen verwachten dat je na 21.00 uur blijft slapen. Daar zit ik ook niet op te wachten."

Als het net gezellig wordt

Stefan vindt het vervelend dat dates eerder moeten stoppen. "Heb je een paar wijntjes op, wordt het net gezellig, moet je gaan." Maar, voegt hij toe: "Als ik iemand een paar keer zie, kunnen we bij elkaar slapen. Dus dat maakt niet zoveel uit." Hij heeft bovendien een oplossing: "Ik denk dat ik eerder begin."

Timo merkt vooral dat veel mensen er al aan gewend zijn overdag wandeldates te plannen. "Wij hebben een poll gehouden onder luisteraars. Een deel zei: wij hebben het daten al opgegeven. Een ander deel date overdag."

Bovendien zijn er creatieve oplossingen, zegt Stefan. Hij heeft een eigen bedrijf in het organiseren van dates en maakte een 'quarantaine pretpakket'. "Een beetje kneuterig maar ook romantisch: via de betaversie op Spotify kun je samen dezelfde muziek luisteren. Ook leuk: de ander boodschappen laten doen en op basis van jouw instructies laten koken." 

Toch is er wel een zorg, zegt Timo. "Stel dat je op je eerste date thuis afspreekt bij iemand en je vergeet de tijd, want je bent niet gewend aan de avondklok. Dan kun je ergens vast komen te zitten en in een onveilige situatie belanden."

Timo (rechts) en zijn collega's van de podcast Datevermaak. Timo (rechts) en zijn collega's van de podcast Datevermaak.

Verplicht blijven slapen

Want volg je de regels, dan zou je moeten blijven slapen. "Dan kunnen er verwachtingen ontstaan waar je misschien niet op zit te wachten." Timo merkt wel dat veel luisteraars zich aan de avondklok willen houden. "Velen vinden ook dat je niet de hele tijd de grenzen van de regels op moet zoeken."

Lianne vindt de situatie vooral vervelend. Of ze zich aan de avondklok gaat houden? Dat wel. Vanavond heeft ze een verjaardag bij een van die vaste vriendinnen. "Maar dan zorgen we wel dat we om 21.00 uur thuis zijn." Wat ze na 21.00 uur gaat doen? "Misschien moet ik dan mijn planten maar vragen of ze nog wat te drinken willen."

En ze heeft dus een kat, die ze uit gaat laten. "Ik heb nog wel ergens een een tuigje liggen." Maar ze moet nog wel even oefenen. "Mijn kat is nog niet gewend aan auto's. Dit is een mooie tijd om het te proberen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore