Uit het niets neergestoken

Tbs met dwangverpleging voor doodsteken Rik (18)

22 januari 2021 13:37 Aangepast: 22 januari 2021 13:40
Bloemen langs het fietspad waar de 18-jarige Rik werd neergestoken. Beeld © Novum RegioFoto

De 26-jarige Soedanese vluchteling Ayoub Y. heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De man is schuldig bevonden aan het doodsteken van de 18-jarige Rik van de Rakt, op 19 april vorig jaar in Oss. Omdat hij ontoerekeningsvatbaar is, hoeft hij niet de cel in.

De rechtbank nam de conclusie van gedragsdeskundigen over: Y. lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en schizofrenie en is geheel ontoerekeningsvatbaar. Daarom is hem geen celstraf opgelegd. Hij moet langdurig behandeld worden in een tbs-kliniek, vindt de rechter, ook omdat er een grote kans op herhaling bestaat.

Op weg naar werk

Van de Rakt werd op de bewuste ochtend neergestoken toen hij naar zijn werk fietste. Hij bezweek aan zijn verwondingen nadat hij door een voorbijganger was gevonden.

De politie hield Y. niet lang daarna aan bij het station in Oss. Hij verkeerde in verwarde toestand en had onder meer bloed op zijn kleding. 

'Niet vermoord'

Tijdens het proces heeft Y. gezegd dat hij niet weet wat er is gebeurd. Hij heeft wel verklaard dat hij niemand heeft vermoord. "Ik weet niet hoe dat bloed op dat mes is gekomen", zei Y. in de rechtszaal. Wanneer hem gevraagd wordt wat hij nog wel van die dag weet, vertelt hij over insecten die hem aanvielen in zijn hoofd.

"Ik was heel angstig die dag. Die insecten hadden invloed op mijn hersenen. Als ik at, moest ik overgeven. Ik kon ook niet zelfstandig opstaan. Ik heb veel geleden toen, ik dacht dat mensen mij om het leven wilden brengen. Daarom besloot ik die dag mijn huis te verlaten."

Moeder emotioneel in rechtbank

De moeder van Rik was emotioneel toen ze twee weken geleden in de rechtbank sprak. "Dat Rik ons op zo'n vreselijke manier is ontnomen, had nooit mogen gebeuren", vertelde ze. "Ik ben altijd een onbezorgde moeder geweest, Rik deed geen dingen die niet door de beugel konden. Ik liet Rik en zijn zusje daarom altijd erg vrij. Helaas kan ik nu niet meer onbezorgd zijn, als je zelfs op een zondagochtend niet meer veilig over straat kunt."

Verdachte Ayoub Y.  in de rechtbank. Verdachte Ayoub Y. in de rechtbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore