Ga naar de inhoud
Luxe huisjes populair

Naar bungalowpark ondanks avondklok: 'Even huis uit vluchten'

Beeld © ANP

Reizen naar het buitenland wordt momenteel sterk afgeraden. Mark Rutte gaf tijdens de persconferentie zelfs aan dat het asociaal is om nu naar het buitenland te gaan. Maar op een vakantiepark in Nederland kan je er nog wel even tussenuit.

Een vakantiehuisje regelen is dus nog zeker mogelijk en dat gebeurt ook nog wel. Zo ziet ook Jeanette ten Kate-Winter van Landal. "Mensen boeken alvast voor de voorjaarsvakantie. Maar we zien ook veel last minute-boekingen binnenkomen." Volgens Ten Kate-Winter willen mensen zo hun huis en het thuiswerken even ontvluchten. Ze zoeken de rust en natuur op.

Minder
Lees ook:
Minder visite en sneltest voor reizigers: dit zijn de aangescherpte coronaregels

Vooral luxere huisjes

"Wat opvallend is dat vooral de luxere huisjes worden geboekt", vertelt Ten Kate-Winter. "Mensen kunnen nu niet naar het buitenland en kiezen voor luxe in eigen land. Zo zijn vooral de huisjes met bijvoorbeeld een sauna of jacuzzi populair, maar ook de afgelegen woningen."

Op de vakantieparken zijn de meeste faciliteiten gesloten. Bij Landal zijn de parkwinkels wel open voor levensmiddelen. Maar de zwembaden en ook de indoorspeeltuinen zijn dicht.

"Er zijn nog genoeg alternatieven om je te vermaken, zoals midgetgolven of fietsen. We hebben ook een escape room voor in de bungalow gemaakt", zegt Jeanette ten Kate-Winter

Wat zijn de regels?

Volgens de Rijksoverheid is het nog steeds mogelijk om op vakantie te gaan in eigen land. Het advies is wel om dan zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven. Met één huishouden mag je een vakantiehuisje huren. Net zoals thuis mag je maximaal 1 gast per dag ontvangen.

Ook de avondklok geldt gewoon op het vakantiepark. Tussen 21.00 uur ’s avonds en 5.00 ’s ochtends mag je alleen naar buiten om de hond uit te laten.

'Zonder iemand tegen te komen'

Rob en Els Meilof gingen een week rond de jaarwisseling weg, maar in maart hebben ze samen met hun twee honden weer een minivakantie geboekt. “We komen al 24 jaar op Texel. Je kunt daar op het strand lopen of in het bos wandelen zonder iemand tegen te komen. We gaan nu bijna niet meer de deur uit, dus we doen dit echt om weer even op te laden.”

Afgelopen zomer zouden ze al naar Texel gaan. Ze hebben dat toen geannuleerd omdat ze het niet aandurfden met corona. Nu in maart zien ze het wel zitten. "Even rust, ruimte en de natuur."

Een andere omgeving

Bij de vakantieparken van Roompot geven gasten ook aan dat de muren thuis op hen afkomen en dat ze daarom een andere omgeving willen.

Volgens Baptiste van Outryve van Roompot loopt het geen storm, maar is het ook niet zo dat er niemand op het park is. "We missen de boekingen van de Duitse en Belgische gasten, maar ook de vriendinnengroepen die er gezellig op uitgaan."

Wel blijven de Nederlandse gezinnen volgens van Outryve naar het park komen. "Met thuiswerken en thuisschool gaat dat een stuk makkelijker."