Grootschalige test

GGD: geen grote uitbraak Britse variant in Lansingerland

22 januari 2021 12:47 Aangepast: 22 januari 2021 13:17
Alle inwoners van Lansingerland werden opgeroepen voor een test. Beeld © ANP

In de gemeente Lansingerland is geen grootschalige verspreiding van de Britse variant van het coronavirus. Dat meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond. Er werd gevreesd voor zo'n uitbraak, nadat 46 personen op een school besmet bleken te zijn met die variant.

Alle inwoners van Lansingerland werden opgeroepen om zich te laten testen. Daarop maakten bijna 45.000 mensen een afspraak, waarvan inmiddels zo'n 27.000 resultaten zijn geanalyseerd.

Van die testen waren er 242 positief, waarvan volgens een eerste analyse zo'n 12 procent de Britse variant bleek te hebben. Er worden nog meer testen afgenomen. 

De uitbraak begon eind november op de Willibrordschool in Bergschenhoek. Daar bleken tientallen mensen besmet met de Britse variant. 

Geen duidelijke bron

"Inmiddels blijkt de uitbraak op de school uitgedoofd en is dit uitbraakonderzoek afgerond", schrijft de GGD. "Op basis van de uitkomsten is er geen duidelijke bron, die voor de introductie van de Britse variant heeft gezorgd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?

De burgemeester van Lansingerland, Pieter van de Stadt, zegt 'ontzettend trots' te zijn dat duizenden bewoners zich hebben laten testen. "Lansingerland heeft zich van zijn beste kant laten zien."

De Britse variant van het coronavirus lijkt een stuk besmettelijk te zijn. Hoe de nieuwe mutatie van het virus ontstaan is, zie je in deze video:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore