10 vragen en antwoorden

Vanaf nu blijven we 's avonds thuis: alles wat je moet weten over de avondklok

23 januari 2021 21:00
Je mag nog wel je hond uitlaten na 21.00 uur. Beeld © ANP

De avondklok is zojuist ingegaan: iedereen moet binnenblijven. Maar wat als er een noodgeval is en hoe zit het nu precies met die formulieren? 10 vragen en antwoorden op een rij.

1. Tot wanneer gaat de avondklok gelden?

De avondklok geldt van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur de volgende ochtend. Hij gaat vanavond in en stopt 10 februari om 04.30 uur. Op 2 februari maakt de overheid bekend of de avondklok wordt verlengd. 

In onderstaande video worden de regels nog eens uitgelegd:

2. Wie mag er wel op straat zijn?

Zie je nog mensen buiten? Dat kan kloppen. Je mag nog wel je hond uitlaten, iemand naar het ziekenhuis brengen of mantelzorg verlenen. Dak- en thuislozen mogen zonder briefje op straat slapen en mensen die een cruciaal beroep hebben, moeten naar hun werk kunnen. Je moet dan wel een speciale verklaring bij je hebben.

Twijfel je of je naar buiten mag? In onderstaand artikel vind je de volledige lijst van uitzonderingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze mensen mogen tijdens de avondklok nog wél naar buiten

3. Wie gaat de mensen op straat controleren?

Dat doet de politie, maar de Marechaussee zal ondersteuning leveren. Heb je geen geldige reden om 's avonds op straat te zijn, dan krijg je een boete van 95 euro. Minister Grapperhaus waarschuwde: "Ga niet formulieren vervalsen, want dan zit je in andere categorie, die van het strafrecht."

4. Wat is het doel van de avondklok?

De avondklok is ingesteld om een derde golf te voorkomen. De besmettingscijfers van de klassieke coronavariant dalen, maar het aantal besmettingen met de Britse variant neemt toe. De meeste besmettingen worden veroorzaakt door bezoek van vrienden en familie.

Door de avondklok in te stellen, hoopt de overheid dat er minder groepsvorming is, minder bezoek thuis en minder reisbewegingen. En dat daardoor de cijfers sneller dalen en de Britse variant minder snel om zich heen zal grijpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder visite en sneltest voor reizigers: dit zijn de aangescherpte coronaregels

5. Heeft zo'n avondklok eigenlijk wel effect?

Hoe weet je nu of een daling van het aantal besmettingen komt door de horecasluiting of de avondklok? Bekijk in onderstaande video wat voor effect de avondklok in landen om ons heen heeft:

6. Wat vinden mensen uit landen waar de avondklok al geldt?

Onder meer in Spanje, Duitsland en België geldt al een avondklok. Volgens de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst heeft de maatregel zeker invloed op de Belgische samenleving. "Voor sommigen is de avondklok heel vervelend. Er zijn minder feestjes, minder vergaderingen. Alle dingen die we leuk vinden, worden moeilijker. Maar dat is spijtig genoeg, zo kort mogelijk, ook de bedoeling." 

In onderstaand artikel lees je meer over de mensen die in landen wonen waar je 's avonds binnen moet blijven en wat voor effect dit heeft op hun dagelijkse leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze landen hadden al een avondklok: 'Alle leuke dingen worden moeilijker, dat is de bedoeling'

7. Blijft het ov rijden?

Tijdens de avondklok kan nog steeds gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer. Dat zegt brancheorganisatie OV-NL tegen RTL Nieuws.

Het ov blijft rijden om beschikbaar te blijven voor mensen die een noodzakelijke reis moeten maken. Bijvoorbeeld mensen die naar hun werk moeten of mantelzorg moeten verlenen. De dienstregeling wordt door sommige bedrijven wel aangepast.

Lees meer over de regels in het ov in onderstaand artikel:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar vervoer blijft tijdens avondklok rijden

8. Hoe zit het nu precies met die formulieren?

Je hoeft niet altijd een formulier op zak te hebben. Als je de hond uitlaat, hoef je dat niet met een formulier te bewijzen. Ook politieagenten, ambulancemedewerkers en buschauffeurs hebben geen formulier nodig.

Als je medische hulp nodig hebt of je iemand anders moet helpen, dan moet je in principe een 'Eigen verklaring avondklok' hebben. Dat geldt niet bij rampspoed, waarbij er geen tijd is om een formulier in te vullen. Ook bij calamiteiten als een brand of een medisch noodgeval mag je zonder formulier buiten zijn.

Als je voor je werkgever de straat over moet, dan heb je twee formulieren nodig: een verklaring van je werkgever en een 'Eigen verklaring avondklok'. De formulieren vind je op de site van de Rijksoverheid.

9. Mag je iemand 's avonds met de auto van of naar werk brengen?

Nee. Iemand 's avonds van zijn werk halen of naar werk brengen, is geen geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok. "Mensen die naar hun werk moeten kunnen gebruikmaken van het ov of de taxi", zegt de Rijksoverheid. Openbaar vervoer en taxi's mogen dus blijven rijden tijdens de avondklok.

Maar wat als je 's avonds moet werken, kun je dan nog iemand op de kinderen laten passen? De antwoorden op deze vraag en op andere lezersvragen lees je in onderstaand artikel:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag er nog tijdens de avondklok? Vragen van lezers beantwoord

10. Mag je ondanks de avondklok nog naar je vakantiehuisje?

Ja hoor. Reizen naar het buitenland wordt nu sterk afgeraden, daarom zijn de vakantiehuisjes in Nederland populair. "Wat opvallend is, is dat vooral de luxere huisjes worden geboekt", vertelt Jeanette ten Kate-Winter van Landal aan RTL Nieuws.

Volgens de Rijksoverheid is het nog steeds mogelijk om op vakantie te gaan in eigen land. Maar ook de avondklok geldt gewoon op het vakantiepark. Tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends mag je alleen naar buiten om de hond uit te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

8 op de 10 Nederlanders zijn van plan zich aan avondklok te houden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore