Ga naar de inhoud
Sympathie corona-ontkenners

Hiddema over vertrek uit Den Haag: 'Ik werd politiek depressief'

Hiddema met zijn voormalige politieke partner Baudet. Beeld © Robin Utrecht

Theo Hiddema is blij dat hij niet meer in de politiek zit, nu hij is vertrokken als Kamerlid bij Forum voor Democratie. Eerder deze maand legde de advocaat ook zijn functie als lijstduwer neer, waarvoor hij nog even terugkwam.

Hiddema stapte eind november uit het niets uit de Tweede Kamer. De voormalige vertrouweling van partijleider Thierry Baudet trok zich terug toen er in FvD een hoogoplopende ruzie was uitgebroken over de reactie van Baudet op antisemitisme bij de jongerentak van de partij.

Sympathie voor Thierry

"Ik kwam nog even terug om lijstduwer te worden uit sympathie voor Thierry Baudet, maar ook daar zag ik uiteindelijk vanaf na alle opmerkingen en sympathie voor corona-ontkenners", zegt hij in een interview met De Telegraaf. "Het was zo vermoeiend allemaal."

Hiddema
Lees ook:
Hiddema wil toch niet op kieslijst Forum voor Democratie

"Het was een geestelijke dwangbuis waar ik niet meer in verder kon na alle aantijgingen van antisemitische drek", zegt hij over de onrust binnen de partij. "Ik werd er politiek depressief van. Ik heb me een maand thuis met de kat op de Herengracht opgesloten. Ik ben nu weer strafrechtadvocaat en dat bevalt me goed."

Boer in de Bajes

Hiddema kon zich niet vinden in plannen voor nieuwe strenge justitiewetten. Zijn eigen plannen vielen daarbij in het water. "Ik had een heel nummer willen maken in een Kamerdebat over het niet bestaande institutioneel racisme, maar kon het niet aansnijden na de rel over antisemitisme. Mijn boodschap zou niet overkomen."

"Ik had al tien moties voorbereid om jonge, vaak criminele jongeren met allochtone achtergrond te laten beginnen met het project Boer in de Bajes dat in Denemarken zo succesvol is", onthult hij. "Daar leren ze voor dieren te zorgen en liefde te ontvangen. Helaas is het er niet van gekomen."

Wybren
Lees ook:
Wybren van Haga op 2 en Freek Jansen op 7 op nieuwe lijst Forum voor Democratie
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.