Ga naar de inhoud
Vooral jongeren

'Steeds minder Nederlanders zien zichzelf als vleeseter'

Veel Nederlanders slaan een bezoek aan de slager over. Beeld © ANP

Het aantal mensen dat zichzelf als een vleeseter ziet daalt in Nederland, terwijl een derde van alle huishouders in 2021 van plan is om minder vlees te gaan eten. Dat staat in de zogenoemde Vegamonitor 2020, een onderzoek onder zeker duizend Nederlanders in opdracht van Natuur & Milieu.

"Al jaren zeggen Nederlanders minder vlees te willen eten, maar in de praktijk gaat de verandering langzaam," meldt Natuur & Milieu, een organisatie die zich inzet voor een duurzaamheid. Het afgelopen jaar was dat anders en was er een significante daling: in 2019 zag 59 procent zichzelf nog als vleeseter, in 2020 was dat 55 procent.

Jongere generatie

Vooral mensen onder de 40 jaar, vinden elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Mensen onder de 30 jaar geven zelfs twee zo vaak aan vegetariër of veganist te zijn.

"Kinderen en de jongere generaties zijn zich bewuster van de schadelijke gevolgen van vlees eten en zetten ook stappen om dat te verminderen." Bij een vijfde van de huishoudens zijn het de kinderen, tussen de 13 en 17 jaar, die hun ouders inspireren om minder vlees te eten. 31 procent van de Nederlanders zegt vooral minder vlees te eten voor de volgende generatie.

Kerstreclames
Lees ook:
Kerstreclames supermarkten bomvol vlees: 'Het wordt alleen maar meer'

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) keurt elke dag vlees eten af. Nog maar een derde vindt dat een maaltijd zonder vlees niet compleet is. Bij het vorige onderzoek was dat nog 60 procent. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (56 procent) is afgelopen twee jaar kleinere porties vlees gaan eten.

Milieu

De meest genoemde reden om vaker vegetarisch te eten, is bijdragen aan een beter natuur en milieu (43 procent). Twee derde is zich bewust van de impact van vlees op het milieu. Andere belangrijke redenen om vlees te laten staan zijn dierenwelzijn en eigen gezondheid.

'Vleesheffing
Lees ook:
'Vleesheffing oké, alleen als extra geld naar natuur gaat en fruit goedkoper wordt'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update