Leren van coronacrisis

'Nederland moet beter voorbereid zijn op toekomstige pandemieën'

21 januari 2021 23:35 Aangepast: 21 januari 2021 23:45
Ook burgemeester Aboutaleb kijkt hoe we beter voorbereid kunnen zijn op toekomstige pandemieën. Beeld © Jinek

De coronacrisis heeft ons geleerd dat we slecht voorbereid bleken op een pandemie. En om in de toekomst beter voorbereid te zijn op nog zo’n ramp, moeten we nu actie ondernemen.

Onder de naam 'Pandemic Disaster Preparedness Center' gaat het Erasmus MC samen met de gemeente Rotterdam het onderzoekscentrum starten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn betrokken bij het centrum. Zij waren vanavond aanwezig bij Jinek om daarover toelichting te geven. 

Het onderzoekscentrum is een idee van hoogleraar virologie Marion Koopmans, die nu in Wuhan zit om onderzoek te doen naar de oorsprong van het virus.

Belangrijk voor toekomst

"Ik probeer te achterhalen wat er aan het begin van de pandemie is gebeurd. Hoe is dat gegaan? Die kennis is vooral voor de toekomst belangrijk", zegt Koopmans.

Want de kans dat er een tweede pandemie komt, is zeker aanwezig volgens Koopmans. "Er zitten veel meer virussen in dieren. We moeten hier zeker serieus mee omgaan voor de toekomst. Niet vanuit paniek, maar we moeten kijken wat er klaar moet staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok? Prima, zolang die maar niet voor ons geldt

Door de komst van een onderzoekscentrum moeten we in het geval van een volgende ramp sneller weten hoe we moeten handelen. Dit hoeft niet per se een ander virus te zijn, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld natuurrampen.

'Zoveel mogelijk onafhankelijk'

Volgens Aboutaleb hebben wij ons tijdens de coronacrisis afhankelijk gemaakt van de levering van andere landen, bijvoorbeeld als het gaat om mondkapjes.

"In de toekomst moeten we proberen zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn. Mijn wens is om dit plan binnen drie jaar op te zetten. Niet alleen nationaal, maar misschien ook internationaal", zegt Aboutaleb. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore