Regeling verlengd

Vergoeding voor mensen die later afstuderen door coronacrisis

21 januari 2021 21:20 Aangepast: 21 januari 2021 21:20
Ouders bekijken online de diploma-uitreiking van hun zoon. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Ook dit jaar krijgen studenten een vergoeding als ze door de coronamaatregelen pas later kunnen afstuderen. Het kabinet heeft de periode hiervoor verlengd tot en met 31 augustus dit jaar, als onderdeel van de nieuw aangekondigde steunpakketten.

De regeling liep eerder tot eind deze maand. Nu is er ook recht op compensatie voor de groep die tussen februari en augustus dit jaar zijn diploma met vertraging haalt. Het gaat alleen om laatstejaarsstudenten.

Eenmalig bedrag

Het bedrag dat studenten die later afstuderen krijgen, verschilt per opleidingstraject. Mbo-studenten die de bbl-leerweg volgen, krijgen eenmalig 150 euro. Voor de bol-leerweg is dat 300 euro. Voor het hbo en de universiteit geldt een bedrag van 535 euro. De tegemoetkomingen zijn eenmalig en niet afhankelijk van hoe lang de vertraging is.

Ook alle studenten bij wie tussen oktober 2020 en augustus 2021 de basisbeurs of aanvullende beurs afloopt, krijgen een vergoeding. Mbo'ers zonder aanvullende beurs krijgen eenmalig 800 euro, en met een aanvullende beurs 2000 euro. Studenten in het hoger onderwijs met aanvullende beurs krijgen 1500 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaproof afstuderen: Bas ontving diploma in kerk, Jelle kreeg het thuisbezorgd

Verder wordt de laatste aanmelddatum voor het mbo met een maand uitgesteld naar 1 mei. Zo krijgen aankomende studenten meer tijd zich te oriënteren.

Het kabinet verwacht voor het totale pakket maximaal 135 miljoen euro nodig te hebben. Dat bedrag komt uit de 200 miljoen euro die het kabinet in mei 2020 al vrijmaakte om studenten met vertraging te compenseren.

'Te weinig'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met de regeling, maar zet vraagtekens bij de hoogte van het bedrag. "Een maand studievertraging kost een uitwonende student al gauw ruim 1000 euro. Als je meer dan drie maanden vertraging hebt, dekt deze compensatie niet eens je collegegeld."

Bekijk ook: Japanse studenten als robot bij diploma-uitreiking

Door de coronacrisis lopen veel studenten hun diploma-uitreiking mis. Een Japanse universiteit heeft er iets op gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore