Coronacrisis

Scholieren willen ander eindexamen: 'Achterstand alleen maar groter'

21 januari 2021 20:16 Aangepast: 21 januari 2021 20:19
Eindexamens uit 2019. Beeld © ANP

Er zijn scholen die eindexamenleerlingen nog maar een paar uur per week laten komen of zelfs helemaal niet meer over de vloer willen hebben. En dat gaat grote problemen opleveren bij de eindexamens, zegt scholierenorganisatie LAKS. Die wil dat minister Slob van Onderwijs heel snel laat weten in welke vorm de examens dit jaar worden gegoten.

"Sinds vorige week de anderhalve meter afstand weer telt, zeggen scholen dat het niet te doen is om eindexamenleerlingen naar school te laten komen", zegt LAKS-voorzitter Nienke Luijckx. "Veel scholieren moeten alles online doen. Op deze manier kunnen we ons niet voorbereiden op het examen."

'Neem snel een beslissing'

Minister Slob heeft aangekondigd pas na de voorjaarsvakantie te willen kijken hoe het met de eindexamens verder moet, zegt Luijckx. "Dat vinden wij veel te laat. Doe het snel. Neem een beslissing."

De examenkandidaten van dit jaar liepen ook al een achterstand op in hun voorlaatste schooljaar, het jaar waarin de coronacrisis begon, zegt Luijckx. "De hoop was dat die achterstand met intensieve programma’s kon worden ingelopen. Maar door het wegvallen van fysiek onderwijs wordt de achterstand alleen maar groter. De leerlingen die al minder kansen hadden, worden het hardst getroffen"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flexibeler eindexamens voor alle middelbare scholieren vanwege corona

In december werd bekend dat de eindexamens zouden worden aangepast vanwege de coronacrisis. Leerlingen mogen hun examen spreiden over twee tijdvakken, er komt een mogelijkheid voor extra herkansingen.

Maar volgens het LAKS is dat allang niet meer voldoende. "Wij zien de ongelijkheid toenemen. Vorig jaar was dat al zo: bij de ene school kreeg je één herkansing, bij de andere kreeg je er wel vier. Nu dreigt dat weer."

Alleen eindexamen kernvakken

De organisatie heeft een alternatief bedacht waarbij alleen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde centraal eindexamen wordt gedaan. "De andere vakken zou je met een schoolexamen kunnen afronden", zegt Nienke Luijckx.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore