Ga naar de inhoud
Steekproef

8 op de 10 Nederlanders zijn van plan zich aan avondklok te houden

Handhavers 's avonds in Utrecht (archieffoto). Beeld © ANP

Ruim acht op de tien Nederlanders zijn van plan zich aan de avondklok te houden. Dat blijkt uit een steekproef die is uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Van de ruim 500 ondervraagden zegt 12 procent zich soms niet te zullen houden aan de avondklok. Zoals het er nu naar uitziet, gaat die gelden vanaf zaterdag. Na 21.00 uur mag je dan alleen nog met een geldige reden de straat op. De avondklok eindigt om 04.30 uur.

Compromis
Lees ook:
Compromis over avondklok: ingangstijd wordt 21.00 uur

Bijna vier op de tien Nederlanders denken dat de avondklok geen invloed heeft op hun dagelijks leven. En 35 procent van de ondervraagden denkt dat de regeling daarop hooguit een beetje impact heeft. 

Minder bezoek

Over het algemeen verwachten mensen dat invoering van de avondklok ertoe leidt dat ze thuis minder bezoek ontvangen of zelf minder op bezoek zullen gaan. Als ze toch naar iemand toe willen, zeggen vier op de tien Nederlanders hun bezoek te zullen plannen op de tijdstippen waarop het is toegestaan.

Het nieuwe dringende advies om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen, wordt gesteund door 64 procent van de ondervraagden. 28 procent zegt nu al zich daar waarschijnlijk niet aan te zullen houden en soms meer dan één bezoeker te zullen ontvangen.

Ministers
Lees ook:
Ministers geven voorbeeld bij avondklok: niet meer lijfelijk in talkshows

Vier op de tien Nederlanders vinden de coronamaatregelen te streng. Vrijwel evenveel mensen zeggen dat ze precies goed zijn of iets te soepel. 9 procent van de Nederlanders vindt de huidige maatregelen veel te soepel.

Maatregelmoeheid

Bijna drie op de tien mensen (28 procent) zeggen het niet meer te kunnen opbrengen om zich aan alle coronaregels te kunnen houden. Twee op de drie mensen zegt geen last te hebben van deze 'maatregelmoeheid'.

Verantwoording onderzoek

DVJ Insights heeft de steekproef vandaag uitgevoerd onder ruim 500 mensen, een aantal dat groot genoeg is voor betrouwbare resultaten. Daarnaast is gebruikgemaakt van een representatieve steekproef op basis van geslacht, leeftijd, regio en opleiding.

De gebruikte methode maakt dat de uitkomst de mening weergeeft van Nederlanders van 18 jaar en ouder zoals die was op het moment van meten.