'Slachtoffer omsingeld'

Tot 12 jaar cel geëist voor doden drillrapper in Amsterdam

21 januari 2021 15:24 Aangepast: 21 januari 2021 16:05
De moeder van de omgekomen Jay-Ronne Grootfaam vorig jaar bij een bijeenkomst tegen racisme. Beeld © ANP

De ruzie tussen twee rivaliserende Amsterdamse drillrapgroepen liep in 2019 'in razend tempo' uit de hand. Dat gebeurde door toedoen van Alexio F. en Yamanney A., die nu voor de rechter staan omdat ze de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam met een kapmes zouden hebben omgebracht. De officier van justitie heeft vandaag tot 12 jaar cel tegen het tweetal geëist.

Grootfaam werd op 3 september 2019 met een kapmes in de hals gestoken tijdens een confrontatie tussen de groepen. Het geweld speelde zich af op de stoep van de flat Florijn, een groot deel ervan is vastgelegd door bewakingscamera's. Ook Grootfaam was bewapend met een machete.

'Samen de aanval ingezet'

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de nu 19-jarige F. de dodelijke steek toegebracht, maar is A. (nu 21) niet minder schuldig. Het tweetal trok samen op, zegt het OM, en zette samen de aanval in.

"Grootfaam was omsingeld", zei de officier van justitie. "F. kon steken omdat A. dat aan de andere kant probeerde. Het is min of meer een toevalligheid wie het dodelijke letsel heeft veroorzaakt. Beide verdachten hebben de confrontatie gezocht."

De verdachten (links en tweede van rechts) deze week in de rechtbank. De verdachten (links en tweede van rechts) deze week in de rechtbank.

Van een vooropgezet plan om Grootfaam te doden, is geen sprake geweest, zegt het OM. "Alles in het dossier wijst op een toevallige ontmoeting." De gewelddadige confrontatie nam niet meer dan 17 seconden in beslag. Toen de rivalen elkaar in het oog kregen, haalden zowel de verdachten als Grootfaam direct hun kapmessen tevoorschijn. Onder andere kleine kinderen waren er getuige van hoe de mannen elkaar te lijf gingen.

Verheerlijking van geweld

Drillrap kenmerkt zich door agressieve teksten en verheerlijking van geweld. In Amsterdam-Zuidoost zijn meerdere drillrapgroepen actief. Grootfaam zou tot de groep FOG in de wijk Venserpolder hebben behoord, de beide verdachten tot de zogeheten Kikkenstein Bende (KSB).

De groepen hadden het al geruime tijd op elkaar voorzien. Het kwam daarbij herhaaldelijk tot geweld. Volgens de officier zijn F. en A. "welbewust in die wereld gestapt". Het conflict zijn zij daarbij niet uit de weg gegaan. "Ze hebben het opgezocht en in razend tempo laten escaleren."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Gedragsdeskundigen zien F. als verminderd toerekeningsvatbaar. Zij hebben geadviseerd het jeugdstrafrecht in zijn zaak toe te passen en hem (onder meer) jeugd-tbs op te leggen. Het OM wijst dat advies af. Het doodsteken van Grootfaam is 'een volwassen delict', en zowel F. als A. zijn 'volwassen verdachten', zegt de officier van justitie.

Moeder herhaaldelijk bedreigd

De moeder van het slachtoffer liet vandaag in haar slachtofferverklaring weten dat ze na zijn dood herhaaldelijk bedreigd is. Begin deze maand werd een jongere broer van het slachtoffer ernstig verwond met een kapmes.

Na de dood van haar zoon wilde de vrouw 'ouders en de wereld vertellen dat dit dus zo kan gebeuren', vertelde ze. Nadat ze vorig jaar juni had gesproken bij een Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam, kregen zij en haar gezin dreigementen, 'gestuurd door drillrappers of hun fans via Instagram'. Ook is gedreigd het graf van haar gedode zoon te schenden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloed aan het mes: 'Drillrappers voelen de druk echt te doen wat ze rappen'

Grootfaams moeder heeft een paar keer aangifte gedaan, maar voelt zich 'totaal niet gesteund of veilig'. Zij verwees daarbij naar een opeenvolging van geweldsincidenten die zich in kringen van drillrappers hebben voorgedaan.

'Duivelse kinderen'

De moeder zei in haar slachtofferverklaring: "Ik wil mijn kinderen niet kwijtraken aan duivelse kinderen van deze tijd, kinderen die zich niet veilig voelen zonder machetes, hakbijlen en voorwerpen waarmee ze anderen opzettelijk en bewust kunnen verwonden met de dood als gevolg."

Morgen gaat de zaak verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten.

Bekijk ook: Zo werkt tbs

Tegen één van de verdachten, Alexio F., eiste de officier van justitie vandaag 8 jaar cel plus tbs en dwangverpleging. In deze video leggen we uit hoe die straf in zijn werk gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore