De gemeente Wijdemeren blijft erbij dat een inwoonster van die gemeente ruim 7000 euro aan onterecht ontvangen bijstand moet terugbetalen.
De kwestie kreeg eind vorig jaar veel aandacht, omdat de gemeente de vrouw zou 'straffen' voor het feit dat ze gratis boodschappen van haar moeder kreeg. Maar volgens de gemeente, die het dossier nog eens heeft bekeken en een zogenoemd rechtvaardigheidsonderzoek heeft laten doen, gaat het om een rechtvaardig besluit.
Auto en motor
De inwoonster kreeg volgens de gemeente vanaf 2015 een uitkering en had ook recht op toeslagen. In 2018 bleek dat zij sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan, maar wel in het bezit was van een auto en een motor 'uit het duurdere segment'.
Mensen die in de bijstand zitten, zijn verplicht om veranderingen in hun vermogen (het bezit van de auto) en hun inkomen (de gratis boodschappen) te melden, maar de Wijdemerense heeft dat niet gedaan. Ook meldde ze niet dat ze in het buitenland was geweest, zegt de gemeente.

"Het staat iedereen vrij om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dat kan niet ten koste gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud", aldus het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren.
Geen kosten van levensonderhoud
De gemeente heeft de waarde van de geschonken boodschappen geschat op basis van het Nibud, omdat de vrouw daarover ondanks aandringen geen gegevens verstrekte. Dat bedrag komt uit op 7039,96 euro. Er is geen boete opgelegd.
De rechter gaf de gemeente in 2019 gelijk, maar in de zaak is hoger beroep ingesteld. Het is nog niet bekend wanneer dat beroep dient. Zolang de zaak onder de rechter is, hoeft de vrouw nog niks te betalen.

Reactie advocaat
De advocaat van de vrouw geeft aan alle vertrouwen in het hoger beroep te hebben. "Gemeente Wijdemeren haalt er allerlei zaken bij die irrelevant zijn voor de boodschappenaffaire, waarbij het hele verhaal volledig uit context wordt gehaald en zaken toegevoegd die een verkeerd beeld geven."
"De gemeente stelt dat de hoge lasten van de cliënte vooral op gingen aan de kosten van een auto en motor uit het duurdere segment. Dit is onjuist", zegt de advocaat van de vrouw.
"De auto en motor hebben een oud bouwjaar en waren samen nog geen paar duizend euro waard. Iedere bijstandsgerechtigde mag een paar duizend euro aan vermogen bezitten. Mijn cliënte dus ook."
Hoe zit het?
Zeker 437.000 Nederlanders ontvangen een bijstandsuitkering en dat zijn er fors meer dan eind vorig jaar. Voor het eerst in ruim twee jaar tijd steeg het aantal mensen in de bijstand. Opvallend veel van hen zijn jongeren.
Om te kijken of iemand met een uitkering wel echt recht heeft op het geld, doen gemeentes zelf actief onderzoek. Vaak laten ze dit doen door een instantie, het Inlichtingenbureau. Dat controleert of iemand bijvoorbeeld niet stiekem geld verdient. Een uitkeringsgerechtigde is zelf ook verplicht aan de gemeente door te geven als er iets in zijn of haar eigen situatie verandert. Bijvoorbeeld:
- als de uitkeringsgerechtigde gaat werken;
- vermogen ontvangt;
- een studie wil volgen;
- vrijwilligerswerk wil doen;
- gaat verhuizen;
- gaat samenwonen of scheiden;
- met vakantie wil.
Bron: Rijksoverheid.nl
Aangifte van bedreigingen
De zaak leidde tot veel ophef en de gemeente gaat aangifte doen van alle bedreigingen die er zijn binnengekomen vanwege de 'boodschappenboete'. Volgens de gemeente zijn veel ambtenaren en politieke ambtsdragers in de afgelopen weken 'unfair en onheus' behandeld. "Dat gebeurde dikwijls anoniem op sociale media."
"Er lijkt een trend gaande om medewerkers in overheidsdienst maar beledigend, bedreigend en/of agressief te bejegenen. Iedereen moet daarmee stoppen", zegt het college, dat probeert alle getroffen medewerkers te steunen.
SP: 'Gemeente gooit met modder'
De kwestie leidde in de Tweede Kamer tot flinke verontwaardiging. Onder meer bij SP en CDA. Komen zij nu terug van hun verhaal?
Absoluut niet, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "De gemeente gaat nu met modder gooien om haar gelijk te krijgen. Moeten we dit allemaal willen weten? Een schande is het", vindt hij. "Bovendien: het doet er helemaal niet toe dat die vrouw een auto of motor heeft. Het gaat om de doorgeslagen fraudejacht. Ze moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van haar moeder. En dat vinden wij absoluut niet kunnen", zegt Van Dijk. De SP wil daarom dat de wet snel aangepast wordt zodat iedereen met een bijstandsuitkering het jaarlijkse bedrag mag houden en daarbovenop 1500 euro aan giften mag ontvangen, zoals geld voor boodschappen.
CDA: 'Ruimte voor menselijke maat'
Rene Peters: "We blijven bij onze eerdere reactie. De bijstand is een laatste vangnet. Met strenge regels. Maar met ruimte voor de menselijke maat. Het CDA wil die ruimte vergroten. En het terugvorderen of beboeten geen automatisme maar een actieve keuze maken. Die keuze en afweging ligt bij de gemeente. Ook in dit geval."