Hoger beroep

Vier jaar cel en tbs met dwang voor brute verkrachting Rotterdam

21 januari 2021 10:49 Aangepast: 21 januari 2021 10:57
Onderzoek op de plaats van het misdrijf in Rotterdam.

Het hof in Den Haag heeft in hoger beroep een 21-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging voor een zeer gewelddadige verkrachting. Zijn slachtoffer, die hij ook bijna wurgde, raakte levensgevaarlijk gewond.

Op 21 juni 2018 werd de vrouw, een toen 20-jarige studente uit Indonesië, vlak voor de deur van haar woning in de Rotterdamse wijk De Esch levensbedreigend mishandeld en verkracht. Ze werd zo toegetakeld dat ze met spoed geopereerd moest worden. Deze operatie redde haar leven.

De verkrachting veroorzaakte veel onrust in de woonwijk. Bewoners hielden een demonstratiemars.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte zeer brute verkrachting Rotterdam: 'Ik wilde iemand heel veel pijn doen'

De uitspraak van het hof is gelijk aan de eis in hoger beroep. De rechtbank in Rotterdam legde in juni 2019 tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs op. Dit omdat verdachte Gerson F., 18 jaar destijds, een jeugd kende vol verwaarlozing en seksueel geweld. Hij zou het emotionele niveau hebben van een kind.

Persoonlijkheidsstoornis

Het hof vindt dat tbs met dwangverpleging passender is, ook op 'nadrukkelijk verzoek' van F. zelf. Deskundigen hadden het minderjarigenstrafrecht afgeraden. "In hoger beroep is vastgesteld dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft en sterk verminderd toerekeningsvatbaar is", aldus het hof.

Het risico dat F. opnieuw seksueel of gewelddadig gedrag zal vertonen, is volgens het hof erg groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore