Omgevallen bomen

Code geel voor zware windstoten in groot deel van Nederland, nu al veel schade

21 januari 2021 08:07 Aangepast: 21 januari 2021 08:26
In Arnhem kwam een omgevallen boom op een auto terecht Beeld © Roland Heitink

Het waait in een groot deel van Nederland zo hard dat het KNMI code geel heeft uitgevaardigd. Alleen voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg geldt de waarschuwing niet meer. 

"Met uitzondering van de zuidelijke provincies komen zware windstoten voor tot ca. 80 km/uur landinwaarts, in de kustgebieden tot 90-100 km/uur", luidt de waarschuwing van het KNMI. "De wind komt uit een zuidwestelijke richting. In de ochtend en begin van de middag neemt de wind af, het laatst in het noordwestelijk kustgebied."

Treinverkeer verstoord

Storm Christoph heeft ook invloed op het treinverkeer. De NS moet vanwege de harde wind een deel van de treinenloop tussen Rotterdam en Roosendaal schrappen. Tot 14.00 uur rijden er geen hogesnelheidstreinen (HSL) tussen Rotterdam Centraal en Breda.

Verder rijden er tot die tijd ook minder sprinters op het traject tussen Dordrecht en Roosendaal. Reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederland vernoemt stormen voor volgend seizoen: schaatshelden en meteorologen

Ook op de weg kan de harde wind voor problemen zorgen. Zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan door afgewaaide takken, waarschuwt Rijkswaterstaat, en de ANWB zegt dat rijden met een aanhanger of een lege vrachtwagen lastig kan zijn.

Stormschade

Regionale media in heel het land melden stormschade. In Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Overijssel waaiden bomen om, waardoor in sommige gevallen wegen versperd werden. In Gelderland vielen bomen op auto's, die aanzienlijke schade opliepen, zoals hier is te zien op beelden uit Arnhem:

De Duitse spoorwegen melden dat er een omgewaaide boom is terechtgekomen op de bovenleiding tussen Oberhausen en Emmerich, dicht bij de Nederlandse grens.

De ICE-trein tussen Frankfurt, Keulen en Amsterdam moet daardoor worden omgeleid en dat leidt tot vertraging. De trein stopt onder meer niet in Arnhem, meldt Deutsche Bahn.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore