Snelheidslimiet

'Nog veel ongelukken met fietsers op 30-kilometerwegen'

21 januari 2021 05:50
Archieffoto. Beeld © ANP

Op wegen waar een snelheidslimiet geldt van 30 kilometer per uur vallen opvallend veel ongelukken, blijkt uit onderzoek. Auto's rijden alsnog te hard of de infrastructuur is onvoldoende aangepast. Vooral fietsers zijn het slachtoffer op de wegen.

Het onderzoek van adviesbureau Goudappel en DTV Consultants werd gedaan in opdracht van vijftien gemeenten en de Vervoersregio Amsterdam. Bij negentien van de onderzochte 30-kilometerwegen bleek de gemiddelde snelheid op 35 kilometer per uur te liggen. Toch ligt de oorzaak van het grote aantal ongelukken niet alleen bij de snelheid van automobilisten.  

'Grijze' wegen

Vooral straten waar voorheen vijftig werd gereden en waar geen fietspad is, vormen qua inrichting een probleem. Deze 'grijze' wegen zijn nog niet voldoende aangepast, bijvoorbeeld met drempels. "Als de wegen heel breed zijn, wordt er te hard gereden waardoor ongelukken ernstiger zijn", zegt Rico Andriesse van Goudappel. "Als ze smal zijn, is het relatief drukker wat voor meer ongevallen zorgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe veilig zijn onze steden voor fietsers en voetgangers?

Opvallend is dat veel ongelukken plaatsvinden bij zebrapaden. Een drempel net daarvóór kan helpen, weet Andriesse. "Daarnaast kun je automobilisten afremmen door voorrang weg te halen en klinkers aan te leggen. Goede brede fietsstroken zorgen voor meer fietscomfort en bovendien halen automobilisten ruimer in."

165 miljoen

De regering streeft ernaar om de snelheidslimiet in alle steden 30 kilometer per uur te maken. In december verstrekte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) 165 miljoen euro aan gemeenten om de veiligheid op de wegen te verbeteren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overal 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom, is dat haalbaar?

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore