Illegale betoging

Drie paarden mishandeld bij demonstratie Museumplein: 'Verschrikkelijk'

20 januari 2021 21:17 Aangepast: 21 januari 2021 09:15
Politie te paard tijdens de demonstratie op het Museumplein Beeld © ANP

De Amsterdamse burgemeester Halsema vertelde vandaag in de gemeenteraad dat niet één, maar drie paarden zijn mishandeld bij de illegale demonstratie op het Museumplein van afgelopen zondag. Eén van de dieren werd maar liefst vier keer op het hoofd geslagen.

Ook tegen agenten werd geweld gebruikt. "Onacceptabel en verschrikkelijk". zei Halsema. "Maar het geweld tegen dieren heeft mij heel erg geschokt." Eerder werd al bekend dat een politiepaard met een ploertendoder was geslagen, maar dit blijkt nu bij meer paarden te zijn gebeurd. 

Een ploertendoder Een ploertendoder

Het politiepaard dat met vier klappen op het hoofd het zwaarst is mishandeld, is acht jaar oud en anderhalf jaar in dienst. "Het was zijn eerste inzet", vertelde de burgemeester aan de gemeenteraad. Ook twee andere paarden kregen een klap tegen hoofd, dus worden de dieren de aankomende tijd extra in de gaten gehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiepaard mishandeld: 'Goed getraind maar heeft wel impact'

Daders in beeld

Ook ging Halsema in op verhalen die rondgaan op sociale media dat agenten zelf de rellen zouden hebben uitgelokt. "De suggestie alleen al dat politieagenten, ambtenaren van aanhoudingseenheid, geweld uitlokken waar hun collega's de dupe van worden en dat ze hun eigen eed en opvattingen zouden schenden, is bedroevend", zei ze. Halsema noemde het 'verfoeilijk' en zei er op elke manier afstand van te nemen. 

Ook zei ze dat de daders van het geweld steeds meer in beeld komen. "De persoon die alsmaar met bebloed hoofd op social media rondgaat, was iemand die vlak daarvoor een trap uitdeelde aan de ME."

Op beelden is te zien dat het er heftig aan toeging toen de ME eenmaal moest ingrijpen: 

De demonstratie die afgelopen zondag volledig uit de hand liep, mocht van de burgemeester niet op het Museumplein plaatsvinden. Op advies van de GGD moest de demonstratie plaatsvinden in het Westerpark, waar de coronamaatregelen beter zijn na te leven, en mochten maximaal 500 mensen aanwezig zijn. 

Organisator Michel Reijinga spande nog een rechtszaak aan, maar de rechter oordeelde ook dat de demonstratie in het Westerpark moest worden gehouden. Reijinga riep mensen vervolgens op om 'koffie te komen drinken' op het Museumplein. "Dat is buitengewoon jammer, hij heeft geen verantwoordelijkheid genomen", zei Halsema. Ze had nog aangeboden om met hem te gaan praten, maar dat wilde de organisator niet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore