Zes mensen doodgeschoten

Minister Dekker verleent met tegenzin gratie aan moordenaar café 't Koetsiertje

20 januari 2021 16:42 Aangepast: 20 januari 2021 17:58
Cevdet Y. (links) met sigaret na zijn aanhouding in 1983.

Minister Sander Dekker heeft alsnog gratie verleend aan de tot levenslang veroordeelde cafémoordenaar Cevdet Y. De man schoot in 1983 zes mensen dood in het Delftse café 't Koetsiertje. Het verlenen van gratie aan iemand die levenslang gestraft is, is uitzonderlijk.

De laatste keer was in 1986. Al was er één uitzondering: in 2009 werd een man vrijgelaten die terminaal ziek was. Vanwege het gratieverzoek is de cafémoordenaar nu vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Minister Dekker wees het gratieverzoek van Y. meerdere keren af, maar werd elke keer door de rechter teruggefloten. Na een uitspraak van het gerechtshof gisteren kon Dekker niet anders dan alsnog het gratieverzoek inwilligen, schrijft de demissionair minister in een brief aan de Tweede Kamer. 

Onvoldoende argumenten

Het hof stelde dat er 'onvoldoende argumenten zijn om gratie te weigeren.' Volgens minister Dekker laten nationaal en internationaal recht hem geen andere keuze.

Als hij toch gratie zou blijven weigeren bestaat het 'reële risico' dat rechters in de toekomst geen levenslang meer opleggen, zo redeneert de demissionair minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaak over gratieverzoek zesvoudige moordenaar moet over

Zes mensen vermoord

Y. werd in 1984 tot levenslang veroordeeld. Waarom Y. destijds zes mensen vermoordde, is nooit duidelijk geworden. Hij wil daar niets over zeggen. Mogelijk handelde hij uit rancune na een discriminerende opmerking van een cafégast.

In 2001 werd hij voor behandeling overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Sinds 2014 woont hij onder toezicht buiten de kliniek.

Café 't Koetsiertje, waar Yilmaz in 1983 zes mensen doodschoot Café 't Koetsiertje, waar Yilmaz in 1983 zes mensen doodschoot

Ongebruikelijk om Kamer te informeren

Dekker benadrukt dat het niet 'gebruikelijk' is om de Kamer over een individuele zaak te informeren. "Ik ben me bewust dat dit besluit ingrijpend is voor de slachtoffers en nabestaanden van de slachtoffers, en dat dit besluit zowel maatschappelijk als politiek tot de nodige discussie kan leiden. Om die reden heb ik besloten uw Kamer in dit uitzonderlijke geval te informeren."

Dekker vervolgt: "Ik snap heel goed dat het verlenen van gratie onrechtvaardig voelt, dat gevoel deel ik. Maar wij leven ook in een rechtstaat."

Bekijk ook: zo werkt een levenslange gevangenisstraf

Bekijk ook in een minuut: zo werkt een levenslange gevangenisstraf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore