Binnen 6 weken

Mensen krijgen tweede dosis vaccin Pfizer voortaan later

20 januari 2021 16:15 Aangepast: 20 januari 2021 16:18
Doses van het Pfizer-vaccin in de diepvries van het Universitair Ziekenhuis Leuven. Beeld © EPA

Mensen die de komende periode worden ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, zullen wat langer moeten wachten op de tweede prik die noodzakelijk is voor bescherming tegen het coronavirus. Op die manier kunnen meer mensen worden gevaccineerd.

Met het vaccin van Pfizer/BioNTech moet je twee keer gevaccineerd worden. Op dit moment wordt de tweede dosis gegeven na drie weken. Deze tweede prik verschuift naar de zesde week, maakt gezondheidsminister Hugo de Jonge bekend in een Kamerbrief.

Het gaat om alle nieuwe afspraken die nu gemaakt worden met mensen die een vaccin mogen ontvangen. De gedachte is dat hierdoor, in deze vroege fase, nog meer mensen gevaccineerd kunnen worden. De eerste prik geeft namelijk al wel enige bescherming.

'Met het oog op de Britse variant'

De minister schrijft in de Kamerbrief: "Zo kunnen meer mensen eerder worden beschermd tegen het coronavirus. Dit is ook belangrijk met het oog op de opmars van de Britse variant."

Er is alleen sprake van uitstel van de tweede vaccinatie bij het BioNTech/Pfizer-vaccin, meldt de minister. Het is nog niet bekend of een dergelijke verlenging van het interval tussen de eerste en tweede vaccinatie ook bij andere vaccins mogelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse hoogleraar: uitstel tweede dosis Pfizer-vaccin risicovol

Na zes weken geven is 'voorbarig'

Er wordt al langer gesproken over het uitstellen van de tweede dosis. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG had eerder afgeraden om de tweede dosis ná zes weken te geven omdat de effectiviteit van de vaccins daarmee niet zeker is. "De effectiviteit van de vaccins is onderzocht en beoordeeld in grote klinische studies met tienduizenden deelnemers. Daarbij is voor het vaccin van Pfizer/BioNTech aangetoond dat het werkt als de twee prikken gegeven worden met een tussenperiode van drie tot maximaal zes weken."

Dat de tweede dosis van Pfizer/BioNTech nu verschuift naar de zesde week, is dus nog binnen de marge.

Zonder bewijs

Voor het Moderna-vaccin is die periode overigens iets korter. Langere tussenperiodes zijn voor beide vaccins niet onderzocht. "Het ligt voor de hand om te onderzoeken of een langere tussenperiode mogelijk is. Om zonder wetenschappelijk bewijs nu al de periode tussen de twee prikken te verlengen, is voorbarig."

Norm blijft zes doses uit één flacon

Sommige ziekenhuizen bleken zeven volledige doses uit één bereide flacon van Pfizer te kunnen halen, terwijl de norm is dat er maximaal zes doses uit één flacon mogen komen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) heeft hier overleg over gehad met het College ter Beoordeling Geneesmiddelen en het RIVM. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is bij dit overleg aangesloten.

Afgesproken is dat de norm blijft dat er zes doses uit één bereide flacon van Pfizer mogen worden gehaald. Alleen ziekenhuizen die voldoen aan de criteria van de NVZA kunnen hier onder bepaalde omstandigheden van afwijken.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore