Vanaf vrijdag

Kabinet wil avondklok van 20.30 tot 04.30 uur, persconferentie om 14.00 uur

20 januari 2021 12:50 Aangepast: 20 januari 2021 13:07
Stille straten in Enschede. Beeld © ANP

Het kabinet wil een avondklok invoeren in de strijd tegen corona. Dat voornemen kondigen premier Rutte en De Jonge zo aan, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Tussen half negen 's avonds en half vijf 's ochtends mag je niet zonder geldige reden buiten zijn. Er is nog wel een goedkeuring van de Tweede Kamer nodig.

Ook zou er een dringend advies op tafel liggen om thuis niet meer dan één bezoeker te ontvangen.

Knoop doorgehakt

Gisteravond werd de avondklok besproken in het Veiligheidsberaad met betrokken burgemeesters, vanochtend heeft het kabinet de knoop doorgehakt. De avondklok geldt voor een afgebakende periode van een paar weken, waarschijnlijk tot 9 februari, het einde van het huidige coronapakket aan maatregelen.

Volgens berekeningen van het Outbreak Management Team (OMT) leidt een avondklok ertoe dat het aantal thuisbesmettingen met 10 procent zou afnemen.

Uitzonderingen voor werk

De boete voor mensen die zich niet aan de ingrijpende maatregel houden is 95 euro. Er komt een uitzondering voor mensen die vanwege hun werk toch de straat op moeten. De werkgever bepaalt de noodzaak of medewerkers tijdens de avondklok op straat moeten.

Ook komt er een uitzondering voor iedereen die medische hulp verleent aan mens en dier én mensen die hulp verlenen aan hulpbehoevenden. Ook mensen die hun huisdier aangelijnd uitlaten en mensen die naar of van het buitenland reizen, mogen nog wel de straat op.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Makers Oxford-vaccin werken aan nieuwe versie tegen mutanten

Vanmiddag om 14:00 uur houden demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie. Behalve de avondklok zullen daar meer maatregelen worden gepresenteerd. Zo is de verwachting dat er een dringend advies komt om maximaal één persoon op bezoek te laten komen. En het maximaal aantal bezoekers tijdens een uitvaart zou van 100 naar 50 personen gaan.

Vliegverbod

Ook komt er naar verwachting een vliegverbod van en naar Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Er is gekeken naar de mogelijkheid om het reizen binnen Nederland verder in te perken, zoals in Duitsland wordt gedaan, maar dat bleek niet haalbaar. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore