Van 20.30 tot 4.30 uur

Avondklok is megaoperatie: 'Optreden tegen excessen, geen fuiken'

20 januari 2021 11:58 Aangepast: 20 januari 2021 19:17
Een nagenoeg lege Kalverstraat in Amsterdam, januari 2021. Beeld © ANP Foto

Met een avondklok in het vooruitzicht groeien ook de vragen en onduidelijkheden. Wie worden de uitzonderingen en hoe controleren agenten? "We gaan geen fuiken opzetten om overtreders op te vangen, maar we willen ook geen eindeloze discussies op straat met mensen", zegt Jan Struijs van de Politiebond.

Agenten en boa's zijn verantwoordelijk voor de handhaving op straat. "Het wordt een megaoperatie", zegt Struijs. "Roosters worden omgegooid en onze agenten staan paraat", zegt Struijs. "Maar er komt echt niet op elke straathoek een agent."

Geen fuiken op controles

De avondklok gaat naar alle waarschijnlijk in vanaf vrijdag tussen 20.30 en 4.30 uur. Struijs: "We handhaven op excessen." Wat dat betekent? "We treden op bij groepen die samenscholen en zich opzettelijk niet aan de regels houden."

De agenten zullen zelf afwegen of ze al dan niet een boete uitschrijven. De hoogte zal 95 euro worden. Veel te weinig, vindt Struijs. "Bij zo'n enorme maatregel hoort een passende en hogere boete."

Uitzonderingen

Er komen meerdere uitzonderingen op de avondklok. Het lijkt erop dat mensen die reizen voor werk wel op straat mogen. De werkgever bepaalt de noodzaak of medewerkers tijdens de avondklok op straat mogen. 

Ook komt er een uitzondering voor iedereen die medische hulp verleent aan mens en dier én mensen die hulp verlenen aan hulpbehoevenden. Ook mensen die hun aangelijnde huisdier uitlaten en mensen die naar of van het buitenland reizen, mogen nog wel de straat op.

Behoefte aan duidelijkheid

"Duidelijkheid over wie allemaal uitgezonderd worden, is heel belangrijk", benadrukt Struijs. Ook de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dringen daar op aan. "We willen geen eindeloze discussies op straat met mensen die beweren dat zij wel op straat mogen zijn. De uitzonderingen moeten ook goed controleerbaar zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok omzeilen? 'Opeens veel interesse in leenhonden en Thuisbezorgd-jassen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore