Ic-arts Diederik Gommers voelt (nog) weinig voor avondklok

Ic-arts Diederik Gommers voelt weinig voor een avondklok, juist nu het aantal besmettingen de afgelopen weken lijkt te dalen. Liever wacht hij het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) aanstaande vrijdag af. Dat vertelde hij gisteravond aan tafel bij Jinek.
Terwijl een groot deel van de burgemeesters gisteravond in het Veiligheidsberaad zei níet tegen een avondklok te zijn, voelt ic-arts Gommers weinig voor de maatregel.
"Ik vind dat we over zo'n rigoureuze maatregel, die ook heel veel invloed heeft op de jeugd, heel goed moeten nadenken."
Bekijk het gesprek hier:
"Ik vind het moeilijk", legde hij uit. "Wij hebben afgelopen vrijdag de eerste signalen gekregen dat er een derde golf aankomt."
Het leek er volgens Gommers toen op dat het aantal besmettingen vooral stijgt onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar. Dat zou teruggedrongen kunnen worden met een avondklok. "Maar uit de cijfers van vandaag blijkt dat het aantal besmettingen in die groep weer gedaald is", vertelt de arts.
'Alles onder druk'
Gommers zegt dus eerst verdere gegevens te willen afwachten van het OMT, 'om te zien of het daadwerkelijk effect gaat hebben'.
In de zorg is de situatie momenteel nog onder controle, bevestigt Gommers. "Het gaat best aardig en we hadden het idee dat we konden afbouwen, maar nu krijgen we eind maart of begin april misschien een derde golf. Dat zet alles onder druk."

Nieuw voorstel avondklok: vanaf vrijdag binnenblijven tussen 20:30 en 4:30 uur
Volgens de ic-arts heeft de Britse variant van het coronavirus de afgelopen weken roet in het eten gegooid. "Begin januari waren we hoopvol, maar nu hebben we in feite te maken met twee pandemieën."
'Huidige maatregelen voldoende'
Toch is dat nog geen reden om een avondklok in te voeren, vindt hij. "We moeten zorgen dat de ziekenhuizen niet overlopen." Maar volgens de ic-arts is dat óók mogelijk met de huidige maatregelen, zonder een avondklok.
Vanochtend komen de meest betrokken ministers bij de corona-aanpak bijeen in de ministeriële crisiscommissie. Zij zullen de maatregel bespreken, maar bronnen hebben al aan de politieke redactie van RTL Nieuws laten weten dat de avondklok waarschijnlijk wordt ingevoerd.
Persconferentie
Aan het begin van de middag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, wordt er een persconferentie verwacht. Dat tijdstip is nog niet bevestigd en kan nog veranderen.