Ga naar de inhoud
Na 20.00 uur niet op straat

Avondklok omzeilen? 'Opeens veel interesse in leenhonden en Thuisbezorgd-jassen'

Lars ziet een enorme stijging in aanvragen naar het uitlaten van honden.

Een avondklok lijkt aanstaande en daarmee groeit ook de creativiteit van mensen om die maatregel te omzeilen. Sites voor leenhonden zijn opeens razend populair en op Marktplaats gaan jassen van Thuisbezorgd die 'avondklok-proof' zijn voor een smak geld weg. "Ik heb al een bod van 125 euro", zegt Jeffrey.

Als de avondklok er gaat komen, komt er zo goed als zeker een uitzondering voor mensen die 'aangelijnd hun huisdier uitlaten.' Ook lijkt een uitzondering voor maaltijdbezorgers in de maak; eten moet immers bezorgd kunnen blijven worden.

Leenhond gevraagd

Die uitzonderingen maken sommige mensen creatief. Want: als je geen hond hebt, dan leen je er toch eentje?

"We zien de afgelopen dagen opvallend veel aanvragen voor leenhonden", zegt Jos van Prooijen van de site Match een Leenhond. "De vraag van vrijwilligers die een hond willen uitlaten, is sinds corona flink gegroeid. En de afgelopen dagen helemaal. Ik schat zo in dat de avonduren populair gaan worden voor het uitlaten. We komen echt honden tekort."

'Koop geen hond'

De site 'matcht' hondenbezitters en mensen die graag eens op pad willen met een hond. "Normaal hebben we een paar aanvragen per week, nu zeker tien per dag. Die avondklok is voor honden goed nieuws. Die werden nog nooit zo vaak uitgelaten."

Van Prooijen waarschuwt: "Ga nou niet in een opwelling een hond aanschaffen. Zo'n dier kost heel veel tijd en verzorging."

Opvallend druk

Ook bij het platform Hondjeuitlaten.nl zien ze een enorme stijging, zegt oprichter Lars Berends. "Studenten, werkende stellen, singles: er is opeens veel meer belangstelling voor het uitlaten van een hond."

Bij dit platform kunnen hondenliefhebbers die geen tijd of ruimte hebben voor een fulltime hond in contact komen met hondeneigenaren. "Ook wij komen honden tekort. We hebben nu 50.000 leden door het hele land. Sinds corona zien we een vervijfvoudiging."

De afgelopen dagen is het opvallend druk op de site, signaleert Berends. "Ik weet bijna zeker dat die interesse komt door die avondklok."

Bezorgjassen

Niet alleen honden lijken een mooi excuus om toch nog even de straat op te gaan. Op Marktplaats is een andere opvallende trend zichtbaar: daar worden jassen en tassen aangeboden van bezorgdiensten als Deliveroo en Thuisbezorgd.nl.

Ook Madou uit Amsterdam zette zijn nieuwe bezorgjas op Marktplaats. Met een wervend tekstje: "Handig voor de opkomende avondklok! Met deze Deliveroo-kleding kan je rustig buiten zijn wanneer je wil!"

Razend populair

"Binnen een uur was-ie al weg", zegt Marou. "Zoveel interesse. Ik heb er 60 euro voor gekregen. Ook via Instagram en Snapchat zie ik veel interesse voor deze jassen en tassen. Het is gewoon een nieuwe handel. Mensen hopen met zo'n jas toch even op straat te kunnen zijn. En ik maak mijn moeder er ook nog eens blij mee, die vindt dat ik te veel troep heb."

Hij heeft de smaak te pakken en denkt er nu ook aan andere spullen te verkopen. "Ik heb nog een paar tassen, een T-shirt, vestje..."

Avondklok
Lees ook
Avondklok invoeren: hoe effectief is die zware maatregel?

Reacties stromen binnen

Ook Jeffrey (niet zijn echte naam) uit Den Haag zette zijn jas op Marktplaats, Instagram en Snapchat. De reacties stromen binnen, zegt hij aan de telefoon. "Ik hoorde gisteren dat er jassen worden verkocht via Marktplaats en dacht: ik heb ook nog wel wat jassen liggen." 

"Ik heb al hoge biedingen binnen, een van 115 euro, de hoogste is 125. Het is natuurlijk een risico, we weten nog niet of je met zo'n jas over straat mag, maar in elk geval is de kans denk ik wel groter dat je je eruit kunt lullen als de politie je aanhoudt."

Thuisbezorgd.nl laat in een reactie te weten 'de jassen en tassen op hun site alleen voor professionele overwegingen aan te bieden'. "We zien ook geen extra vraag op onze site", aldus een woordvoerder van de dienst.

Bekijk ook: België en Frankrijk hebben hem al: heeft avondklok effect?

00:50
Nederland is lang niet het eerste land dat komt met een avondklok vanwege de coronacrisis. Hoe gaat het elders?