Geen opzet

Vader die baby van 8 weken doodschudde, krijgt 4 jaar cel

19 januari 2021 14:08
Rechtbank Den Haag. Beeld © ANP

De rechtbank in Den Haag heeft een 30-jarige man veroordeeld tot vier jaar cel voor het doodschudden van zijn acht weken oude zoontje. De man uit Waddinxveen heeft altijd ontkend dat hij dat met opzet deed.

Tegen Bertus van E. was een celstraf van 8,5 jaar geëist. Het kind, dat de naam Jantje droeg, stierf in januari 2019. Van E. verklaarde dat de baby onwel was geworden en dat hij heeft geprobeerd zijn leven te redden.

De rechtbank zegt echter geen reden voor een panieksituatie te zien. "Uit niets blijkt dat er een medische noodsituatie was." Toch denkt de rechtbank niet dat Van E. opzettelijk zijn zoontje heeft willen doden. De straf komt mede daarom fors lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hof: Sharleyne (8) werd van flat geduwd, bijna 10 jaar cel voor moeder

"De nog geen twee maanden oude Jantje was weerloos en volledig van u afhankelijk", zei de rechter bij de uitspraak. "U zult verder moeten leven met de wetenschap dat door uw handelen Jantje is overleden."

Volgens de rechtbank staat vast dat er fors tot zeer fors geschud moet zijn, medisch deskundigen konden dat vaststellen op basis van het letsel.

Mishandeling

Van E. stond ook terecht voor het mishandelen van zijn inmiddels ex-vriendin. Dat gebeurde een paar maanden na het overlijden van hun baby in januari 2019. De rechtbank acht dat bewezen, maar omdat het in een emotionele tijd gebeurde wordt het Van E. minder zwaar aangerekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stiefvader krijgt zeven maanden cel voor doodschudden baby

De twee zijn kort daarna uit elkaar gegaan. In haar slachtofferverklaring tijdens de behandeling van de zaak, eind vorig jaar, vertelde de vrouw dat het overlijden van haar zoontje haar allergrootste nachtmerrie is. "Het ene moment sta je een kinderwagen uit te zoeken en het andere moment een kist."

Nadat Van E. was opgepakt, ontdekte ze dat ze zwanger was en inmiddels is hun dochter geboren. "Ik was zo blij toen ze geboren was, maar alle herinneringen aan Jantje kwamen ook weer omhoog."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore