Weinig wanbetalers

Deurwaarders hebben veel minder werk dan voor crisis: 'Door steun komt klap later'

19 januari 2021 17:24 Aangepast: 19 januari 2021 18:46
Beeld © Archieffoto ANP

Na tien maanden coronacrisis zou je verwachten dat er meer mensen zijn die hun huur, hypotheek of zorgkosten niet meer kunnen betalen. Maar de toename van mensen in financiële problemen blijft nog steeds uit. Deurwaarders hebben zelfs veel minder werk dan voor de crisis. "Ik ben bang voor een golf als de overheidssteun ophoudt."

"Ik dacht dat we het afgelopen zomer drukker zouden hebben, dat was niet zo. In het najaar dan? Ook niet. Er kwamen niet meer zaken, maar zelfs minder", vertelt Paul Otter. Hij is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Alle 160 deurwaarderskantoren, hebben het volgens hem minder druk.

Na maanden coronacrisis bezoekt Otter nog steeds minder schuldenaars dan voor corona de economie op stelten zette. Van een grote schuldeiser, een woningcorporatie, hoorde hij onlangs dat er nog nooit zo weinig wanbetalers waren dan het afgelopen jaar.

Minder uitgaven

Otter denkt dat daar verschillende verklaringen voor zijn. Allereerst houden mensen door de lockdown geld over dat ze normaal uitgeven aan een vakantie, diner, avond stappen of dagje shoppen. "Het klinkt simpel, maar als mensen minder uitgeven, blijft er aan het einde van de maand meer over en kunnen ze hun rekeningen gewoon betalen."

Natuurlijk kun je online shoppen of eten afhalen, maar de totale consumptie lijkt te zijn gedaald. Volgens de Nederlandse Bank hebben particulieren het afgelopen jaar in totaal 12,4 miljard meer gespaard dan het jaar ervoor.

Overheidssteun

Daarnaast houden mensen het hoofd boven water door overheidssteun. "Met de miljarden aan steunpakketten houden ondernemers het bijvoorbeeld langer vol dan normaal. Ook werknemers van grote bedrijven die zonder steun failliet zouden zijn, worden nu doorbetaald."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NVVK waarschuwt voor betalingsproblemen ondernemers

Ook zijn grote schuldeisers zoals woningcorporaties, banken en zorgverzekeraars coulanter. Ze benaderen mensen die in de gevarenzone zitten en proberen samen een oplossing te bedenken. Otter: "Hier heeft de toeslagenaffaire zeker bij geholpen. Voorheen werd de menselijke kant weleens vergeten, nu wordt, na een paar keer geen betaling, gebeld en gaan grote organisaties samen met de schuldenaars op zoek naar een passende oplossing."

Grote golf komt

Dit klinkt allemaal goed, toch heeft Otter een grote vrees: wat als de coronacrisis voorbij is? "Zzp'ers en kleine ondernemingen worden nu geholpen door steun, gunstige leningen of uitstel van betaling. Maar wat als die steun straks voorbij is? Kunnen ze hun rekeningen dan nog betalen of vallen bedrijven dan massaal om?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid pakt mensen met schulden minder hard aan tijdens coronacrisis'

Zombiebedrijven worden ze genoemd: bedrijven die eigenlijk niet levensvatbaar zijn en in een normale economie al waren omgevallen, maar nu door overheidssteun overeind worden gehouden. "Ik ben bang dat de grote golf na de crisis komt. Dat lijkt me onvermijdelijk."

Daling schuldhulpverlening

In 2020 zag de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, elke maand een afname in het aantal aanmeldingen voor schuldhulp ten opzichte van 2019. Dit komt mede door de coulante houding van schuldeisers, maar voornamelijk door de steunpakketten van de overheid.

Na een maandenlange daling zag NVVK na de zomervakantie en voor de tweede lockdown een lichte stijging in het aantal hulpvragen. Toch wordt er bij gemeenten een golf aan hulpvragen verwacht. Wanneer deze komt, is volgens de vereniging niet goed in te schatten. "De kans is groot dat wanneer de overheidssteun wegvalt, er veel financiële problemen zullen ontstaan."

Bron: NVVK

Nieuwe corona-armen

Dat er een golf aan schulden aankomt, verwacht ook sociaal ondernemer Ralf Embrechts. Hij is de schakel tussen mensen die het moeilijk hebben en grote organisaties als woningcorporaties en zorginstanties. "Wat ik vooral zie, is struisvogelpolitiek van de nieuwe corona-armen. Mensen die voorheen een goed salaris hadden en het nu moeilijk hebben, maar hun weg naar de hulploketten niet weten te vinden of die uit schaamte uitstellen."

Hij doelt op mensen die voorheen werkten in bijvoorbeeld de evenementenindustrie, culturele sector of de horeca. "Veel mensen denken: ik zing het nog wel even uit of ze gaan een lening aan en hopen die in betere tijden af te betalen."

Naar de voedselbank

Dit probleem kent Claudia. Ze had een goedlopend bedrijf in de evenementenbranche. Door de coronacrisis had ze ineens geen werk meer en ineens moest haar gezin rondkomen van het inkomen van haar man. Dat lukt, maar wel met hulp van de voedselbank. Bekijk hieronder haar verhaal:

Regelingen

"Er worden nu veel regelingen getroffen", vertelt Embrechts. Grote organisaties die zeggen: als je binnenkort meer inkomen hebt, los je dan meer af. "Een schuldeiser heeft meer baat bij uitstellen, dan heb je nog kans om geld te zien. Als je iemand een faillissement injaagt, krijg je helemaal geen geld meer."

Maar ook Embrechts maakt zich zorgen over de maanden na de crisis. "Ik hoor van veel mensen die geld hebben geleend in de familie, bij een broer of zus. Of ze zijn dure leningen aangegaan. Voor hen moet de crisis niet te lang duren, anders hebben ze later alsnog een probleem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adempauze moet voorkomen dat mensen dieper en dieper in schulden wegzinken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore