Verkoop op muziekfestival

Strafvermindering voor Nederlanders die in drugs handelden op Sziget

19 januari 2021 12:17 Aangepast: 19 januari 2021 16:59
Gert-Jan N. en Roelf B. in de Hongaarse rechtbank. Beeld © AFP

De twee Nederlanders die in 2019 jaar werden opgepakt voor drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget in Boedapest, krijgen in hoger beroep lagere celstraffen. Hun straffen zijn omgezet naar 4 jaar cel. Bovendien mogen ze de straf in Nederland uitzitten.

Dat heeft het Hongaarse gerechtshof besloten, meldt RTV Noord. Eerder hadden de twee, topsprinter Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N., al schuld bekend.

Aanvankelijk was er 8 en 10 jaar celstraf tegen de mannen geëist, maar afgelopen juni legde de rechtbank 5 jaar cel op tegen de mannen. Die straf is nu dus verlaagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders die in drugs handelden op Sziget moeten 5 jaar de cel in

De jeugdvrienden hadden een enorme hoeveelheid drugs meegenomen in een busje vanuit Nederland. De in beslag genomen partij had een geschatte straatwaarde van 300.000 euro.

Professioneel

De drugsvangst in Sziget bestond uit marihuana en xtc-pillen en was de grootste in de geschiedenis van het festival. De verkoop oogde erg professioneel, met onder meer voorgedrukte prijskaartjes.

Hongarije heeft een van de strengste drugswetten in Europa, er kan zelfs een levenslange gevangenisstraf op staan.

Bekijk ook: dit trof de Hongaarse politie aan bij het onderzoek

Een kilo XTC en honderden joints: dit hadden de Nederlanders op Sziget bij zich.

Roelf B. en Gert-Jan N. zitten al vast sinds augustus 2019. Al ruim een halfjaar zitten ze niet meer in een cel, maar hebben ze huisarrest.

De straf mogen zij in Nederland uitzitten, bevestigde de advocaat van B., Gergő Simon tegenover persbureau ANP. "Het huisarrest is opgeheven en ze kunnen met hun familie vrij naar Nederland reizen."

Simon noemde de straf lager dan hij had durven hopen. "Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen. Gelukkig hielden de drie rechters rekening met verzachtende omstandigheden." Hij verwacht dat met aftrek van voorarrest B. en N. al volgend jaar uiteindelijk vrij zullen komen.

Roelf B. Roelf B.

De uitspraak van het hof kwam nadat B. nogmaals spijt had betuigd en sprak over 'een stomme fout' die hij beloofde nooit meer te herhalen. Daarnaast was er ook bezorgdheid over zijn gezondheid zoals hartklachten en een hoge bloeddruk.

In een reactie liet B. weten dat hij enorm dankbaar is dat de rechter begrip heeft voor de situatie. "Ik zal zeker laten zien dat ik de kans die mij gegeven is positief benut", zei hij tegenover RTL Hongarije. Hij weet nog niet precies wanneer hij naar Nederland kan, maar B. wil het liefst zo snel mogelijk gaan. "Mijn familie vliegt zondag terug en ik probeer met hen mee te vliegen."   

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore