Ga naar de inhoud
Eerste prik

'Fred was zo blij, in al zijn onschuld gaf hij minister De Jonge een dikke knuffel'

Fred geeft de minister een knuffel

Bewoners van gehandicapteninstelling 's Heeren Loo kregen gisteren hun eerste prik, onder wie bewoner Fred. Toen Fred minister De Jonge zag, die bij het prikmoment aanwezig was, was hij niet meer te houden. "Hij was zo blij, in al zijn onschuld rende hij op de minister af en knuffelde hem. "

"Het was een ontroerend moment voor iedereen", zegt Nanda Troost van de instelling tegen RTL Nieuws. Fred heeft een verstandelijke handicap en woont al jaren in een woongroep van gehandicapteninstelling 's Heeren Loo.

Gisteren was het zover: onder toeziend oog van Hugo de Jonge werd Fred met ruim 20 andere bewoners op de dagbesteding in Monster gevaccineerd. In totaal kregen 300 bewoners van de instelling een prik.

Feestje voor Fred

"We hebben de bewoners zo goed als mogelijk voorbereid op wat er zou komen. Ook Fred. Iedereen was een beetje gespannen", zegt Nanda, die bij het prikmoment was. 

Fred moest even wachten op medebewoner Jochem. "Die mocht eerst. Fred vond het spannend, maar was ook heel blij. Hij zag het als een feestje."

De instelling had duidelijk protocollen en een strakke organisatie opgesteld. "Alles was heel goed georganiseerd", vertelt Nanda. Maar toen Fred naar binnen mocht en de minister zag, kon hij zich niet bedwingen. Met grote stappen liep hij naar de minister toe voor een knuffel.

"Niemand zag dit aankomen. Maar we keken elkaar aan en iedereen wist: dit moesten en konden we niet tegenhouden. En ook de minister voelde dat heel goed aan. Dat deed hij heel spontaan en goed."

De bewoners worden met pictogrammen en plaatjes voorbereid.  "En op veel woongroepen kijken de bewoners de persconferenties met minister De Jonge en premier Rutte. Veel kennen De Jonge ook van tv, en weten dat hij bijvoorbeeld voor Feyenoord is."

Anderhalve meter afstand houden en niet knuffelen is voor veel mensen met een verstandelijke beperking een onmogelijke opgave. "Deze mensen kunnen zich niet uiten in woorden. Een knuffel of aanraking is het enige wat ze hebben. Sommigen zitten de hele dag bij je op schoot. Ze begrijpen corona en de gevolgen niet. En dat kun je deze mensen niet kwalijk nemen. We mogen ze dat niet afpakken."

Feest om bij te zijn

De ontmoeting van Fred heeft ook indruk gemaakt op minister De Jonge. Die heeft de foto gedeeld op zijn Instagramkanaal met de tekst: "Met vastberaden passen liep hij op me af en voor ik er erg in had, had ik een stevige knuffel te pakken van Fred." De Jonge noemde het prikmoment 'een feest om bij te mogen zijn'. 

Het ontbrak de minister niet aan aandacht. "Onze andere bewoner, Jochem, wist dat de minister heel veel van voetbal houdt. Jochem is voor Ajax en de minister voor Feyenoord. Ze hadden een heel leuk gesprek met elkaar", zegt Nanda.

Of de bewoners het vaccineren begrijpen, is moeilijk om precies te zeggen. "Veel van onze bewoners vinden het prikken wel even spannend. Daarom nemen we een verzorger of familielid mee tijdens het prikken. En we zingen bijvoorbeeld een liedje ter afleiding."

Sommige bewoners zijn wat paniekerig of moeten even huilen. Maar de meesten zijn vaak ook heel blij. "Prik, dan corona weg, zeggen ze dan."

Bekijk ook: prik voor mensen met een beperking

01:26
Mensen met beperking krijgen ook vaccin: 'Je bent een kanjer'